Подривач

С Википедије, слободне енциклопедије
Подривач са два радна тела и динамичким стопама (вибрациони подривач).

Подривачи су масивна прикључна оруђа којима се кидају (без премештања) тврди и збијени дубински слојеви земљишта пре или истовремено са орањем, када су саставни део плуга. Подривачи могу да буду лаки и тешки, са једним или више радних тела.

Радно тело је у облику вертикалног ножа и стопе иза које може да буде тег на ланцу који помаже да се земљиште више растресе и тиме омогући евакуација влаге из површинског дела. Стопа може да буде статична или да се помера горе-доле добивши погон од прикључног вратила трактора (вибрациони подривач). Лакши подривачи имају масу 90-150 kg, а дубина подривања до 50-60 cm. За овакве подриваче, који имају једно радно тело потребан је трактор од 22 до 30 kW. Тежи, за подривање на 1 m дубине имају масу од 400 kg, а потребан им је трактор снаге 100 kW). Учинак оваквих оруђа је 0.5-1.2 ha/h, уз радну брзину од 4-12 km/h.[1]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Грбић, М. (2010): Производња садног материјала – Технологија производње украсних садница. Универзитет у Београду, Београд. ISBN 978-86-7299-174-1.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]