Пређи на садржај

Помоћ:Пријављивање

С Википедије, слободне енциклопедије


Не морате постати корисник да бисте читали Википедију. Не морате постати корисник чак ни да бисте уређивали или мењали чланке у Википедији - било ко може уређивати сваки чланак. То је основни Вики принцип. Ипак, пријављивање не кошта, а постоји много разлога зашто је оно добро.


Корисничко име[уреди | уреди извор]

Кад се пријављујете, треба да напишете корисничко име. Све измене које направите на Википедији на српском језику док сте пријављени као корисник биће везане уз ваше корисничко име. То значи да ће Историја странице (она веза на врху и дну странице) заувек забележити да сте управо ви допринели страници. Кад нисте пријављени, измене се само бележе уз вашу анонимну интернет адресу (низ бројева). Осим тога, можете видети попис свих својих доприноса тако да кликнете на везу прилози, која се види на левој палети кад сте пријављени.

Имаћете личну корисничку страну, где можете писати о себи. Иако Википедија не служи томе да организирате свој homepage, слободно ставите пар својих слика, пишите о својим хобијима итд. Многи корисници на своју корисничку страницу ставе попис чланака којима се највише поносе или бележе везе које су им важне.

Такође ћете имати личну страну за разговор, на којој можете разговарати с другим корисницима. Њу можете видети ако одете на своју корисничку страну и кликнете на Разговор о овој страни на левој или горњој палети. Кад год неко напише поруку на вашој страници за разговор, добићете обавештење о томе, на врху било које стране писаће имате поруку. Ако приликом пријављивања упишете е-маил адресу, остали корисници вам могу слати е-маилове, али ствар остаје анонимна - корисник који вам шаље е-маил не зна вашу адресу. Не морате уписати адресу ако не желите.

Већа приватност[уреди | уреди извор]

Кад се пријављујете, не морате одавати никакве личне податке, чак ни е-маил адресу. Занимљиво је да имате већу анонимност након пријаве него пре ње. Како то? Кад нисте пријављени, све ваше измене бележе се уз вашу интернет адресу, што је низ бројева. То значи да остали корисници могу открити који је ваш интернет провајдер, а могу отприлике одредити и из које се земље повезујете. Ако на компјутеру имате било какав софтвер с јавног сервера, други људи могу открити и друге ствари о вама. Све то можете избећи тако што ћете се пријавити као корисник, јер се онда ваша интернет адреса више не види.

Више могућности за уређивање текста[уреди | уреди извор]

Софтвер Медијавики (енглески опис: MediaWiki), на којем се заснива Википедија, има много могућности које су на располагању само пријављеним корисницима. На пример, пријављени корисници могу означавати измене као „мале“ (о малим изменама види овде).

Једна врло важна особина коју активни сарадници често користе јесте веза Мој списак надгледања на левој палети. Као пријављени корисник, на свакој страници имате везу Надгледај ову страницу. Ако кликнете на њу, та се страница додаје вашем личном списку надгледаних страница. Веза Мој списак надгледања приказује само измене на тим страницама (за разлику од везе Скорашње измене, која приказује све измене на Википедији на српском језику). Тако ћете лакше знати шта се догађа са страницама које вас занимају.

Само пријављени корисници могу да преименују стране, а та је делатност врло важна за структуру и доследност Википедије.

Ради лакшег сналажења у чланку, пријављени корисници могу користити и уређивање одломака, што радите тако да кликнете на малу везу [Уреди] поред наслова дотичног одломка.

Опције у Медијавикију[уреди | уреди извор]

Можете детаљно одредити начин рада за МедиаВики. Можете променити изглед целе странице ако изаберете други стил приказа (нпр. "Cologne Blue"), можете изабрати изглед математичких формула, хоће ли повезнице бити подцртане, колика ће бити величина прозора за упис, колико страница приказати у Скорашњим изменама итд.

Овлашћења администратора[уреди | уреди извор]

Администратори могу брисати странице, заштитити странице од уређивања, мењати заштићене странице и блокирати кориснике због кршења правила Википедије. Администратори извршавају вољу вики-заједнице на страницама као што је она са предлозима за брисање. Наравно, само пријављени корисници могу постати администратори. Ако желите уложити захтев да постанете администратор, прво морате неко време сарађивати на Википедији без већих сукоба са другима. Затим проучите страницу Википедија:Администратори.