Портал:ЈСД Партизан/Изабрани чланак децембар

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани чланак

Грб хокејашког клуба клуба
Грб хокејашког клуба клуба

Хокејашки клуб Партизан је српски хокејашки клуб из Београда. Клуб је део спортског друштва Партизан. Своје домаће утакмице игра у Леденој дворани Пионир, капацитета 2.000 места.

Клуб је освојио 16 титула шампиона државе и 3 купа, што га чини најтрофејнијим клубом у Србији. Клуб се тренутно такмичи у Хокејашкој лиги Србије и регионалној Слохокеј лиги.

Хокејашки клуб као део СД Партизан је основан 1948, а на њиховом првом наступу на државном првенству су освојили своју прву титулу. У периоду између 1951. и 1955, Партизан је био далеко најјачи хокејашки тим у земљи и освојио је 5 узастопних титула првака. Касније, због одласка многих важних играча, Партизан је изгубио примат у шампионату. После дуже паузе, Партизан је освојио Куп 1966., а касније 1986. су освојили и шампионат и куп.

Прва шампионска титула у новој држави црно-белима је припала 1994. године. После 8 победа у 8 лигашких мечева у финалу плеј-офа савладана је Црвена звезда са 3:1, 8:3 и 2:1. Наредна сезона била је једна од најуспешнијих у клупској историји у којој Партизан без пораза тријумфује у државном првенству (18-0-0) и у Балканској лиги (10-0-0). Те године освојен је и национални куп. Најзаслужнији творац ових успеха био је несавладиви руски голман Александар Семјонов.

Даље...