Пређи на садржај

Портал:ЈСД Партизан

С Википедије, слободне енциклопедије

ЈСД Партизан

Грб спортског друштва

Југословенско спортско друштво Партизан је основано 4. октобра 1945. године у Београду, под називом Фискултурно друштво Централног дома Југословенске армије Партизан. Године 1950. Партизан се реорганизује и постаје спортско друштво, а његове секције прерастају у клубове и окупљају поред припадника ЈНА, и остале грађане свих узраста, оснивајући омладинске, а у неким клубовима и женске екипе. На годишњој скупштини 1960. допуњује назив друштва у Југословенско спортско друштво Партизан.

Међу првим његовим секцијама су фудбалска и атлетска, кошаркaшка, бициклистичка и тениска. Последњи су основани теквондо (1996), флорбол (2007) и женски ватерполо клуб (2009). Спортско друштво је асоцијација двадесет и шест клубова у двадесет и четири спортова.

Председник спортског друштва Партизан је Милорад Вучелић.

Изабрани чланак

Грб стрељачког клуба
Грб стрељачког клуба

Стрељачки клуб Партизан је основан 27. марта 1959. године. Део је Спортског друштва Партизан.

У појединачној конкуренцији стрелци Партизана су освојили 172 златне медаље на домаћим такмичењима.

Највећи успех у историји клуба је освајање златне олимпијске медаље и постизање олимпијског рекорда у Сеулу 1988. године који је постигао Горан Максимовић.

На првенствима света клуб има освојене 3 златне, 3 сребрне и 4 бронзане медаље. На првенствима Европе стрелци Партизана су се вратили са 16 златних, 11 сребрних и 8 бронзаних медаља. На балканским шампионатима је освојено 52 златне, 52 сребрне и 50 бронзане медаље.

Женски клуб је актуелни шампион Србије. Клуб предводе Андреа Арсовић, Татјана Савић, Јелена Бановић и Ивана Сцепински.

Даље...

Изабрана слика

Категорије

Задаци

Уколико желите да помогнете у одржавању портала ЈСД Партизан, овде ћете наћи чланке које је потребно направити/проширити. Ако сте приметили да неки чланак о Партизану недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо вас да га унесете овде.

Портал:ЈСД Партизан/Биографија јун 2024.

Вести

Добри чланци

Учесници

Ако желите да помогнете у уређивању портала као и писању и сређивању чланака о Партизану, допишите своје име.

  1. Марко Станојевић

Вики портали