Портал:ЈСД Партизан

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

ЈСД Партизан

Грб спортског друштва

Југословенско спортско друштво Партизан је основано 4. октобра 1945. године у Београду, под називом Фискултурно друштво Централног дома Југословенске армије Партизан. Године 1950. Партизан се реорганизује и постаје спортско друштво, а његове секције прерастају у клубове и окупљају поред припадника ЈНА, и остале грађане свих узраста, оснивајући омладинске, а у неким клубовима и женске екипе. На годишњој скупштини 1960. допуњује назив друштва у Југословенско спортско друштво Партизан.

Међу првим његовим секцијама су фудбалска и атлетска, кошаркaшка, бициклистичка и тениска. Последњи су основани теквондо (1996), флорбол (2007) и женски ватерполо клуб (2009). Спортско друштво је асоцијација двадесет и шест клубова у двадесет и четири спортова.

Председник спортског друштва Партизан је Милорад Вучелић.

Више о ЈСД Партизан ...

Изабрани чланак

Грб атлетског клуба

Атлетски клуб Партизан је атлетски клуб из Београда, Србија. Клуб је основан 4. октобра 1945. када је основано ЈСД Партизан, као секција спортског друштва, три године касније секција је прерасла у клуб. Партизан је дао велики број државних репрезетативаца и првака у свим узрасним категоријама. Дуги низ година после оснивања клуб је био водећи у земљи, о чему говори податак да је на првих шест екипних првенстава (19471952.) после рата био првак, а би исти такав низ направио до 1956. до 1964. Обзирома на систем такмичења то је значило да је имао најбољу сениорску екипу. Исто је направио у првом такмичењу у Купу Југославије 1965 за сениоре, а oнда је уследио дуги „пост“ преко 25 година. У такмичењу за Куп женска екипа је имала више успеха освојивши куп првих 8 година за редом (19741981.)

Атлетичари Партизана Иван Губијан бацач кладива и Фрањо Михалић дугопругаш - маратонац, били су највеће звезде атлетике у историји клуба који су донели једине две олимпијске медаље за југословенску и српску атлетику. Губијан је био „сребрни“ на Олимпијским играма 1948. у Лондону, а Михалић 1956. у Мелбурну. Веома значајне успехе постизали су атлетичари Партизана на првенствима Европе, самом чињеницом, да није било југословенске селекције без такмичара овог клуба. Највећи домет остварио је тркач Петар Шегедин који је на Европском првенству 1950. у Бриселу у трци 3.000 метара препреке освојио друго место и сребрну медаљу. На првом Европском првенству у дворани 1970. у Бечу у трци на 800 м Јоже Међимурец био трећи, а Драган Животић у истој дисциплини на отвореном у Прагу 1978. био финалиста.

Даље...

Изабрана слика

Pionir led.jpg

Ледена дворана Пионир, дом хокејаша Партизана.

остале изабране слике

Категорије

Задаци

Evolution-tasks-old.svg
Уколико желите да помогнете у одржавању портала ЈСД Партизан, овде ћете наћи чланке које је потребно направити/проширити. Ако сте приметили да неки чланак о Партизану недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо вас да га унесете овде.

Портал:ЈСД Партизан/Биографија јануар 2021.

Вести

Добри чланци

Cscr-featured.svg Сјајни чланци:

Simple GA.svg Добри чланци:

Учесници

Ако желите да помогнете у уређивању портала као и писању и сређивању чланака о Партизану, допишите своје име.

  1. Марко Станојевић

Вики портали