Портал:ЈСД Партизан

Из Википедије, слободне енциклопедије
ЈСД Партизан

Грб спортског друштва

Југословенско спортско друштво Партизан је основано 4. октобра 1945. године у Београду, под називом Фискултурно друштво Централног дома Југословенске армије Партизан. Године 1950. Партизан се реорганизује и постаје спортско друштво, а његове секције прерастају у клубове и окупљају поред припадника ЈНА, и остале грађане свих узраста, оснивајући омладинске, а у неким клубовима и женске екипе. На годишњој скупштини 1960. допуњује назив друштва у Југословенско спортско друштво Партизан.

Међу првим његовим секцијама су фудбалска и атлетска, кошаркaшка, бициклистичка и тениска. Последњи су основани теквондо (1996), флорбол (2007) и женски ватерполо клуб (2009). Спортско друштво је асоцијација двадесет и шест клубова у двадесет и четири спортова.

Председник спортског друштва Партизан је Душко Вујошевић.

Више о ЈСД Партизан ...
Изабрани чланак
Грб ватерполо клуба

Ватерполо клуб Партизан је ватерполо клуб из Београда, Србија. Од уласка у I савезну лигу 1952. године непрекидно се такмичи у највишем рангу такмичења постигавши заиста импресивне резултате и освојивши све домаће и интернационалне титуле у оквиру такмичења за Првенство, Куп и у оквиру учешћа у Европским клупским такмичењима.

Ватерполо клуб Партизан је основан 1946. године. Један је од најуспешнијих клубова спортског друштва. Партизан је двадесет и пет пута био национални првак, а национални куп је освајао двадесет и три пута. Седам пута је био шампион Европе. Такође је освајао и два пута Супер куп Европе, Лен куп, Куп победника купова, Медитерански куп и два пута Евроинтер лигу.

За Партизан је играо велики број истакнутих играча. Неки од њих су:Милан Мушкатировић, Ђорђе Перишић који се такође такмичио и у пливању, Југослав Васовић, Александар Шоштар, Петар Трбојевић, Игор Милановић, Никола Куљача, Владимир Вујасиновић, Данило Икодиновић, Живко Гоцић, Слободан Никић, Вања Удовичић, Филип Филиповић...

Партизан су водили познати тренери:Влахо Орлић, Мирко Сандић, Ратко Рудић, Ненад Манојловић, Дејан Удовичић...

Даље...

Изабрана слика
Категорије
Задаци
Evolution-tasks-old.svg
Уколико желите да помогнете у одржавању портала ЈСД Партизан, овде ћете наћи чланке које је потребно направити/проширити. Ако сте приметили да неки чланак о Партизану недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо вас да га унесете овде.

Портал:ЈСД Партизан/Биографија март 2017.

Вести
Добри чланци
Учесници

Ако желите да помогнете у уређивању портала као и писању и сређивању чланака о Партизану, допишите своје име.

  1. Марко Станојевић
Вики портали
Портал