Портал:Кошарка/Биографија 5

С Википедије, слободне енциклопедије

Џејмс Нејсмит (енгл. James Naismith); 6. новембра 1861. Алмант, Онтарио), био је љекар, хришћански капелан, спортски тренер и изумитељ кошаркашке игре.

По жељи родитеља требало је да буде свјештеник, студирао је и завршио теологију, али се занимао и другим стварима. Упоредо са теологијом завршио је и умјетност, а током студија бавио се и спортом, играјући амерички фудбал. Прво је играо за екипу УМЦА из Монтреала, а затим је прешао у амерички град Спрингфилд, гдје је завршио и студије физичког васпитања. Од 1919. до 1937. био је директор Канзас универзитета.

За бољу физичку припремљеност својих студената, играча америчког фудбала, током зимских мјесеци смислио је нову игру коју је назвао basket ball. Он је подијелио свој тим у двије групе, на крају сале је поставио двије корпе на поду и рекао играчима да им је задатак да јајолику фудбалску лопту убаце, како знају и умију, у корпу. Пошто у почетку није било правила и играли су могли да заклоне корпу тијелом, он је одлучио да корпе подигне на одређену висину, а пошто су лопту морали да ваде пењући се мердевинама послије сваког поготка, одлучио је да одсијече дно корпе и да лопта сама пропада.

Прва утакмица је одиграна 20. јануара 1892. године. Нејсмит је својих 18 фудбалера подијелио у двије групе по девет и гледаоцима приказао нову игру. Прва утакмица на универзитету одиграна је 9. фебруара 1895. а 1897. организовано је прво првенство САД под окриљем америчке атлетске уније.

Умро је 28. новембра 1939. а уврштен је и у кошаркашку кућу славних и у ФИБА кућу славних.