Портал:Кулинарство/Изабрани кувар октобар

С Википедије, слободне енциклопедије
Мери Бери 2017. године
Мери Бери 2017. године

Мери Бери (енгл. Mary Berry; 24. март 1935., Бат, Самерсет) је британска куварица, ауторка кулинарских књига и телевизијска водитељка. Објавила је више од 75 књига о кувању од којих је најуспешнија Baking Bible из 2009. године. Била је чланица жирија познате британске емисије The Great British Bake Off од 2010. до 2016. године.

На BBC Two се појавила у емисији The Great British Food Revival, а њена емисија Mary Berry Cooks се почела приказивати 3. марта 2014. године. У мају 2015. године направила је своју нову емисију, Mary Berry's Absolute Favourites. У новембру 2015. године направљен је документарац о њој The Mary Berry Story. Те године је такође била у жирију америчке емисије The Great Holiday Baking Show. У новембру 2016. године добила је нову емисију која се приказивала суботом ујутро, а звала се Mary Berry Everyday. Године 2018. је била у жирију Britain's Best Home Cook са Деном Доретијем и Крисом Бавином.

Освојила је бројне награде у својој дугој каријери попут награде за најбољег ТВ члана жирија (за емисију The Great British Bake Off) и ордена британског царства за допринос кулинарству.


даље Остали изабрани кувари