Пређи на садржај

Портал:Македонија/Музика

С Википедије, слободне енциклопедије

Музика

Горан Трајковски је македонски музичар и музички новинар који се сматра за једног од најзначајних на македонској алтернативној сцени, уз Чаповског,Таневског и Вртева. Активно је учествовао као писац текста, музике и извођач у групама:

Сарацени, Падот на Византија (певач и гитариста), Мизар (прво као клавијатуриста током `80, а почетком XXI века као вокал Трећег Откровења), Анастасија (првобитно Апореа, као вокал, гајде и кавал).

Поред музике за ове групе, радио је и музику за неколико представа и филмова, од којих су најзначајније музика за награђивани филм Милча Манчевског „Пре кише“ и представу „Баханалија“, коју је радио у склопу Анастасије.

Горан Трајковски је рођен 21.11.1963. године у Велесу. Основно и средње образовање је стекао у Велесу, Струги, Охриду и Скопљу, после чега је завршио Филолошки факултет универзитета свети Ћирило и Методије у Скопљу на одсеку за енглески језик и књижевност. Интересантно је да иако је један од најзначајнијих писаца музике из Македоније, никада није похађао музичке школе и музиком се бави као потпуни лаик. За музику је почео да се занима почетком `80, а са тзв. балканским етном се упознаје преко извођача као што су Вања Лазарова и Пеце Атанасовски, док га са византијском музиком и црквенословенским појањем упознају Владимир и Стефан Санџаковски.

Даље...