Портал:Медицина/Изабрани чланак август 2016.

С Википедије, слободне енциклопедије

Анимистичка медицина, један је од појавних облика медицине засноване на анимистичком схватању и веровању да нека невидљива духовна бића, тзв. аниме (анима – душа, дух), утичу на судбину човека па тако и на његов живот, здравље и болест. У одређеном делу историје почев од праисторије до примитивих народа у средњем веку, па и данас, анимизам је био основа објашњења и схватања етиопатогенезе менталних, заразних али и других болести. Зао дух. Дакле, сама болест и њен узрок немају дистинкцију, узрок и болест тог времена човек није разликовао.

Анимизам има битну улогу у старој митологији Словена и других варварских народа Европе, али и бројних религија, јер где год би тај примитивни религиозни народ видео нешто што се креће, претпоставио би постојање свесног посредника, па ја тако многе неживе ствари обдаривао разумом (тј приписивао је свестан живота природним предметима или појавама).

Примитиван човек склон читавом својом псхичком структуром анимистичком гледању и схватању свеукупних природних појава око себе, у таквом гледању као да је налазило нарочити ослонац у расуђивању и испитивању узорка болести и пронажењу успешног начина њиховог лечења. Ово је тим више долазило до изражаја, зато што су колико болести, толико и непознати лекови против њих, угрожавали најнепосредније и најјаче баш његов дух и уобразиљу. Зато је врло природно да је нпр. примитиван човек некада, а и данас још, приликом грознице, главобоље, несвестице, падавице..., у пуном незнању правих природних узрока и етиологије тих болести, и још потпуно у оковима анимистицког сватања, у тим болестима гледао некакве више тајанствене силе (демоне), који вршљају по његовој унутрашњости и пр оузрокују у њему болове и друге тегобе. Како су узрочници болести неке више силе, природно је да они могу да се уклоне такође само неким другим вишим демонским силама, па отуда и прибегавање бајању, чарању, бајању и врачању, као најуспјешнијем средству за оздрављење. Доказе о анимистичком схватању натприродних узрока болести имамо и у врло раширеном веровању народа да је свака болест „од Бога“, да је тако „суђено“ или тако „записано“. За инфективне и друге теже болести анимална медицина је сматрала да долазе са „ветром“ (нпр куга, колера, оспице...).

...и даље