Портал:Стрип/Selected article/6

С Википедије, слободне енциклопедије
Константин Кузњецов (1895-1980) је био српски цртач стрипова руског порекла. Цртао је по сценаријима Бранка Видића, Светислава Б. Лазића и Павла Пољакова, али је за своје стрип-креације и сам састављао сценарије.

Био је један од утемељивача модерног стрипа код нас, а његов оригинални стил учинио је да његова остварења буду на самом врху југословенског и европског предратног стрипа. Најпознатији наслови су: „Грофица Марго“, „Барон вампир“, „Књаз Милош“ (животопис Милоша Обреновића), „Синбад Морепловац“, „Пикова дама“, „Бајка о цару Салтану“, „Скаска о златном петлићу“, „Петар Велики“ (стрип о истоименом владару Русије).

Кузњецови стрипови су и за данашње око изненађујуће квалитетно и савремено цртани, остављају без речи критике. Један је од ретких наших стрип-аутора који су успевали да се афирмишу и ван граница Југославије, многе његове радове објављивали су контемпорарни Француски листови (на пример Gavroche, Jumbo, Le journal de Toto, Les grandes aventures и други).

Након краја рата који дочекује у логору, 1950. имигрира у САД где наставља своју уметничку каријеру као илустратор и сликар све до своје смрти 1980. године у Лос Анђелесу.

Још одабраних чланака... Читај више...