Портал:Тенис/Изабрани јун

С Википедије, слободне енциклопедије
Вимблдон.
Вимблдон.

Тениски турнир у Вимблдону (енгл. The Championships, Wimbledon) је најстарији, према многим мишљењима и најугледнији гренд слем турнир у тенису. Одржава се сваког јуна или јула (почиње шест недеља пре првог понедељка у августу) у Свеенглеском клубу у Вимблдону, у Лондону, почев од 1877, и трећи је по реду гренд слем турнир у години после отвореног првенства Аустралије и Француске. Од када је Отворено првенство Аустралије пребачено на тврду подлогу 1988, Вимблдон је остао једини велики турнир у тенису који се још увек игра на оригиналној подлози, трави, због чега је и игра добила своје оригинално име, „тенис на трави“.

Турнир је једини гренд слем који се игра на трави, траје две недеље, а због временски услова може бити и продужен. Играју се мушки и женски мечеви у појединачној конкуренцији, као и у паровима (дубловима) и мешовитим паровима (мушко-женски пар). Такође, се играју турнири за јуниоре (појединачно и у паровима). Додатна категорија такмичења је за тенисере преко 35 и преко 45 година.

Тврда подлога на Отвореном првенству Аустралије и шљака на Ролан Гаросу претходе Вимблдону сваке године, а тврда подлога Отвореног првенства САД је следећи турнир.

На Вимблдону се може запазити стриктан кодекс облачења такмичара, гледаоци који једу јагоде са кремом, као и подршка играчима од краљевске породице. Турнир је такође познат и по томе што нема спонзора за оглашавање на теренима. 2009. на централни терен на Вимблдону је уграђен подесни кров, како би се смањили губици у времену играња због кише.

Прочитајте цео чланак