Пређи на садржај

Портал:Тенкови/изабрани чланак април

С Википедије, слободне енциклопедије
M-84AS
M-84AS

M-84AS је најмодернији борбени тенк из Србије. Тенк је модификована верзија југословенског тенка М-84.

M-84AS је представила у јавност 2004. године предузеће Југоимпорт-СДПР, под називом „М-84АБ1“. Касније је преименован у M-84AS. Развијен је заједно са Русијом, а тенк показује паралеле са савременим руским програмом Т-72М1М за модернизацију тенкова из серије Т-72 који се нуди од 2005. године. У нови тенк је уграђен побољшани систем за управљање ватром са интегрисаном дневно-ноћном нишанском справом.

Постојећи топ замењен је новим, који поред бољих карактеристика омогућава изузетно лаку и брзу замену топовске цеви у пољским условима. Нови тенк има могућност испаљивања противоклопне ракете са ласерским навођењем кроз цев топа чиме је омогућено прецизно дејство по непријатељским циљевима на даљинама до 6 km. У борбени комплет тенка уведено је нови поткалибарни пројектил са језгром од тешког метала, као и пројектил са вишеструком кумулативном бојевом главом, чији је основни задатак борба против савремених тенкова заштићени вишеслојним оклопима.

Због све веће пробојне моћи савремених противоклопних средстава нови тенк М-84АБ1 опремљен је реактивним оклопом који пружа заштиту и против савремених тандем-кумулативних пројектила. Осим повећане оклопне заштите, нови тенк опремљен је и савременим електрооптичким системом за заштиту од дејства жично и ласерски навођених противоклопних ракета.