Портал:Тенкови

Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор
С Википедије, слободне енциклопедије


Портал:Тенкови
Тенк је тешко оклопљено и добро наоружано гусенично борбено возило намењено за уништавање непријатељске пешадије, оклопних возила и утврђених положаја. Тенк служи као подршка пешадији или дјелује самостално. Има главни топ великог калибра који се најчешће налази у покретној куполи и додатне митраљезе. Својим оклопом штити посаду, а има могућност кретања по тешким теренима. Главно је стратешко и тактичко оружје у копненој војсци.

Као војно средство, тенк се прво појавио у Првом светском рату као иновација британске војске и послужио је у пробијању добро утврђених рововских положаја. У Другом светском рату, тенк је направио револуцију у ратовању, и скупа са ваздухопловством створили су окосницу војног деловања у војној доктрини муњевитог ратовања (нем. blitzkrieg) коју су усавршили и примењивали Немци, иако су теоретске основе поставили Енглези по завршетку Првог светског рата.

Данас тенкови ретко делују самостално, пошто су организовани у оклопно-механизоване јединице, које укључују подршку пешадије, која прати тенкове у оклопним транспортерима или борбеним возилима пешадије. Такође их обично прате авиони за извиђање и подршку.
Детаљније...

листа
листа
Изабран чланак

M-84
M-84

М-84 је савремени тенк треће генерације произведен у СФРЈ. Коришћен је у свим сукобима на просторима бивше Југославије као и у Операцији „Пустињска олуја“ у саставу кувајтских снага. Паралелно са распадом СФРЈ распао се и ланац производње овог тенка због чега се М-84 не производи још од 1992. год.

Током седамдесетих година 20. века војни врх ЈНА је донео одлуку да се започне производња првог домаћег тенка. Због недостатка искуства у пројектовању и производњи тенкова одлучено је да као основа за израду домаћег тенка послужи неки од постојећих модела тенкова треће генерације. Одлучено је да то буде совјетски тенк Т-72, који је у то време сврставан међу најбоље тенкове на свету. Од СССР-а је купљена лиценца за производњу Т-72. Паралелно са почетком производње анализиране су све предности и недостаци овог модела како би стечена искуства била искоришћена приликом израде домаћег тенка.

Прототип тенка М-84 произведен је 1983. године, а серијска производња је почела 1984. године. Нови тенк М-84А први пут је представљен југословенској јавности на „Паради победе“ 9. маја 1985. године у Београду. М-84 је пројектован и произведен у рекордном времену – за само 5 година.

листа
листа
Да ли сте знали?

...М1 Абрамс има тежину од 69.54 t?
...Т-44 има тежину од 31.9 t?
...да је Курска битка највећа тенковска битка икада?
...да Маус (тенк) има масу од 188 тона t?

листа
листа
Вести

листа
листа
Изабрана фотографија

листа
листа
Информације

Уколико напишете неки кратак чланак (клицу) из области тенкова молимо вас да користите шаблон {{Клица-тенкови}} како би га означили да чланак није завршен и да му треба допуна. Клице из области оклопних возила (тенкова) можете наћи у категорији : Клице тенкови.

листа
листа
Уређивачи

Уколико желите да учествујете у стварању портала тенкови овде упишите Ваше корисничко име :

  1. Влада (оснивач портала)


листа
листа
Остали портали