Пређи на садржај

Портал:Фудбал/Изабрани мај 2013

С Википедије, слободне енциклопедије
Навијачи Олимпијакоса за време дербија на стадиону Караискакис
Навијачи Олимпијакоса за време дербија на стадиону Караискакис

Дерби вечитих непријатеља (грч. Ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων) је фудбалска утакмица у Атини између два најуспешнија грчка клуба, Олимпијакоса и Панатинаикоса. Ривалство између ова два клуба је једно од највећих не само у Атини и Грчкој, већ и у целом свету. Ривалство такође постоји и у осталим спортовима.

Панатинаикос је основан 1908. у центру Атине, и представљао је вишу класу града. Олимпијакос је основан 1925. у Пиреју, атинској луци, и тако је привукао присталице из радничке класе. Ове разлике у класама су допринеле још већој нетрпељивости ова два клуба. Данас, навијачи оба клуба су скоро једнаки по том питању.

Олимпијакос и Панатинаикос имају бројне навијаче који их прате у домаћим и међународним утакмицама. Хулиганство је све чешћа појава између њихових навијача у последњих неколико година, укључујући од разбијања седишта на стадиону, туча, ватромета до немира на улицама. Инциденти су најчешћи пре и после дербија, као што је то било 29. марта 2007. када је на смрт избоден 22-годишњи Михалис Филопулос, навијач Панатинаикоса, пред утакмицу женских одбојкашких екипа између ова два клуба. Тај догађај је изазвао велико изненађење у Грчкој, и наредне две недеље све спортске манифестације су биле отказане.

Даље...