Портал:Фудбал/Изабрани октобар 2014

С Википедије, слободне енциклопедије

Игре које су се темељиле на шутирању лопте одигравале су се у многим земљама током историје. Најстарија игра о којој постоје важећи документи јесу Цују, помиње се током војних вежби за време Династије Чин у Кини (255—206. пне).

У Кини се овај спорт играо са кожном лоптом која је била напуњена перјем и длакама. И циљ је био пребацити лопту кроз отвор од 30 - 40 цм у малу мрежицу која је била окачена на два бамбусова штапа. Већ тада је било одређено да се руке не смеју користити. У игра је остала наредних 700 800 година популарна и Римљани су је донели на просторе Велике Британије.Фудбал се званично почео играти 1863. год. у Енглеској.

Сада је преко 45 милиона жена као фудбалерке регистровано у ФИФА. На 3. Светском првенству за жене у САД, на финалној утакмици између САД и Кине, било је преко 100.000 гледалаца. Појава све већег броја женских екипа и организација, натерали су фудбалске спортске раднике да се озбиљније позабаве питањем женског фудбала. Тврдње појединаца да фудбал као спортска грана не одговара женским конституционалним карактеристикама и функционалним способностима, свакодневно се негирају успесима које жене постижу у фудбалу.

Даље...