Портал:Шпански борци/7

С Википедије, слободне енциклопедије
Борци батаљона Ђуро Ђаковић
Борци батаљона Ђуро Ђаковић

Интернационални батаљон Ђуро Ђаковић био је војна јединица у саставу Интернационалних бригада, састављена од југословенских добровољаца који су се на страни Шпанске републике борили у грађанском рату.

Добио је име по југословенском револуционару, секретару КП Југославије, борцу за радничка права и жртви Шестојануарске диктатуре 1929. године, Ђури Ђаковићу (1886—1929).

Батаљон је био формиран децембра 1936. године и учествовао је у одбрани Мадрида, у биткама на Харами и Брунети, где је претрпео тешке губитке. После тога је, у саставу 15. интернационалне бригаде водио борбе на Арагонском фронту, а половина његових бораца изгинула је у Сарагошкој офанзиви. Након реорганизације бригада, батаљон је дошао у састав 129. интернационалне бригаде и претрпео губитке у Арагонској офанзиви. Битка на Ебру била је последњи већи оружани сукоб у којем су учествовали борци батаљона, који се затим повукао на арагонску обалу, где су његови борци демобилисани у септембру 1938. године. Упркос томе, већина њих морала је да се бори током Каталонске офанзиве и да пређе француску границу.