Пређи на садржај

Genska terapija — разлика између измена

40 бајтова додато ,  пре 3 године
(Genska terapija 2.jpeg)
Genska terapija obuhvata niz ''in vivo'', ''ex vivo'' i ''in vitro'' metoda i postupaka za prekomponovanje postojećih i unošenje funkcionalnih kopija [[gen]]a, koji zamenjuju ili nadopunjuju (ne)aktivnost [[alel]]nih varijanti koje su odgovorne za mnoge bolesti.
 
Opštepoznati termini kao što su: [[genetičkoГенетски inženjerstvoинжењеринг|genetski inženjering]], [[genska manipulacija]], [[Клонирање|gensko kloniranje]], [[Rekombinantna DNK|tehnologija rekombinantne DNK]], DNK kloniranje, genetička modifikacija, molekulsko kloniranje, [[gensko inženjerstvo]], pa i “nova„nova genetika”, opisuju istoznačne pojmove u oblasti biotehnologije na bazi genetičkog inženjerstva. Svi se odnose na istovetan proces: svrsishodni transfer ciljanih fragmenata i [[molekulamolekul]]a DNK iz jednog organizma u samoreplicirajuće genetičke strukture drugog, ili transgenozu. Takvi transgeni fragmenti [[DNK]] se kasnije mogu, u potrebnoj količini kopija, propagirati u “stranoj„stranoj ćeliji domaćinu”.
 
Pored genetičkoggenetskog inženjerstva na molekularnom nivou već su odavno u primeni i manipulacije većim kompleksima genetičkog materijala – [[hromosomhromozom]]ima i kompletnim [[genom]]ima (označene kao hromosomskohromozomsko i genomsko inženjerstvo).<ref>Bajrović K, Jevrić-Čaušević A., Hadžiselimović R., Ed. (2005): Uvod u genetičko inženjerstvo i biotehnologiju. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo, ISBN 9958-9344-1-8.</ref><ref>Kapur Pojskić L., Ed. (2014): Uvod u genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, 2. izdanje. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo, ISBN 978-9958-9344-8-3.</ref><ref name="Hadžiselimović R (2005)">Hadžiselimović R., Pojskić N. (2005): Uvod u humanu imunogenetiku. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo, ISBN 9958-9344-3-4.</ref>
 
== Oblici genske terapije ==