Разговор:Аксиома упаривања — разлика између измена

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
Нема описа измене
Ред 9: Ред 9:


? -- -{[[Корисник:Обрадовић Горан|Обрадовић Горан]] [[Разговор са корисником:Обрадовић Горан|<font color="red">(раз</font><font color="blue">гов</font><font color="gray">ор)</font>]]}- 17:23, 14. фебруар 2009. (CET)
? -- -{[[Корисник:Обрадовић Горан|Обрадовић Горан]] [[Разговор са корисником:Обрадовић Горан|<font color="red">(раз</font><font color="blue">гов</font><font color="gray">ор)</font>]]}- 17:23, 14. фебруар 2009. (CET)

:Па не, они су у праву. Аксиома упаривања каже
::<math>\forall A \, \forall B \, \exist C \, \forall D \, [ D \in C \iff (D = A \or D = B)]</math>
:односно да за свака два скупа -{''A''}- и -{''B''}- постоји скуп чији су елементи тачно -{''A''}- и -{''B''}- и ништа више.

:Сад, значи, ако хоћеш да узмеш тврђење да за један скуп -{''A''}-<sub>1</sub> постоји скуп чији је елемент тачно -{''A''}-<sub>1</sub> и ништа више, и ако хоћеш то тврђење да видиш као специјални случај Аксиоме упаривања, онда мораш да наведеш шта ће бити -{''A''}- и -{''B''}-. Аксиома упаривања ти даје скуп чији су елементи тачно -{''A''}- и -{''B''}- и ништа више; значи, оно што теби треба је -{''A''&nbsp;=&nbsp;''B''&nbsp;=&nbsp;''A''<sub>1</sub>}-. Ако узмеш неки други избор, у резултућејм скупу ћеш имати још неко смеће осим твог -{''A''}-<sub>1</sub>.--[[Корисник:Dzordzm|Dzordzm]] ([[Разговор са корисником:Dzordzm|разговор]]) 05:18, 17. фебруар 2009. (CET)

Верзија на датум 17. фебруар 2009. у 06:18

Преведено са енглеског. Чини ми се да код њих има лапсус али нисам сигуран (треба неко да потврди)

  • Случај n = 1 је аксиома упаривања за A = A1 И B = A1.
  • Случај n = 2 је аксиома упаривања за A = A1 и B = A2.

зар прва тачка не би требало да гласи

  • Случај n = 1 је аксиома упаривања за A = A1 и A = A1.

? -- Обрадовић Горан (разговор) 17:23, 14. фебруар 2009. (CET)[одговори]

Па не, они су у праву. Аксиома упаривања каже
односно да за свака два скупа A и B постоји скуп чији су елементи тачно A и B и ништа више.
Сад, значи, ако хоћеш да узмеш тврђење да за један скуп A1 постоји скуп чији је елемент тачно A1 и ништа више, и ако хоћеш то тврђење да видиш као специјални случај Аксиоме упаривања, онда мораш да наведеш шта ће бити A и B. Аксиома упаривања ти даје скуп чији су елементи тачно A и B и ништа више; значи, оно што теби треба је A = B = A1. Ако узмеш неки други избор, у резултућејм скупу ћеш имати још неко смеће осим твог A1.--Dzordzm (разговор) 05:18, 17. фебруар 2009. (CET)[одговори]