Пређи на садржај

Википедија:Проверавачи

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Википедија:Чекјузер)
Иконица проверавач

Проверавач (енгл. CheckUser) је особа са посебним овлашћењима која има могућност да проверава ИП адресе корисника Википедије. То је, по правилу, особа у коју заједница има велико поверење. Овај статус, као и импликације које он са собом носи, прилично је деликатан, јер је обелодањивање ИП адреса пријављених корисника у супротности са Викимедијиним правилима. Правило је да на једном пројекту никада не сме да буде само један проверавач, већ најмање два (или ниједан). Овде можете да прочитате детаљна правила која важе на глобалном нивоу. Свака промена тих правила мора прво да добије одобрење на Мети.

Како тражити проверу?[уреди | уреди извор]

Захтев за проверу корисника треба да пошаљете кориснику Проверавач преко Википедијиног система за слање електронске поште. Идите на страницу Посебно:EmailUser/Проверавач и одатле пошаљите поруку. Она ће бити прослеђена свим проверавачима, а Ви ћете добити потврду да је порука примљена. Након провере, добићете и извештај у вези са вашим захтевом.

Услови за прихватање захтева за проверу[уреди | уреди извор]

Да бисте добили одговор, морате у захтев укључити и своју имејл адресу.

Захтеви за проверу морају да буду разумно образложени. Само поседовање више налога не представља кршење правила Википедије. Корисници са проверавачким приступом немају овлашћење и неће испитивати наводе о томе да иста особа контролише више налога уколико не постоји сумња да се ови налози користе противно правилима Википедије. За више појединости погледајте Википедија:Лутак. Образложење не мора да буде дугачко, али треба да обухвати конкретан случај или случајеве у којима се сумња да је дошло до злоупотребе налога које треба испитати.

Списак проверавача[уреди | уреди извор]

Тренутни проверавачи су:

  1. Обрадовић Горан (разговор · доприноси · блокирања · заштите · брисања · премештања · права · ЗзА)
  2. Djordjes (разговор · доприноси · блокирања · заштите · брисања · премештања · права · ЗзА)
  3. Dungodung (разговор · доприноси · блокирања · заштите · брисања · премештања · права · ЗзА)
  4. Боки (разговор · доприноси · блокирања · заштите · брисања · премештања · права · ЗзА)

Напомене[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]