Википедија:Чекјузер

С Википедије, слободне енциклопедије

Чекјузер (енгл. CheckUser) је особа са посебним овлашћењима која има могућност да проверава ИП адресе корисника Википедије. То је, по правилу, особа у коју заједница има велико поверење. Овај статус, као и импликације које он са собом носи, прилично је деликатан, јер је обелодањивање ИП адреса пријављених корисника у супротности са Викимедијиним правилима. Правило је да на једном пројекту никада не сме да буде само један чекјузер, већ најмање два (или ниједан). Овде можете да прочитате детаљна правила која важе на глобалном нивоу. Свака промена тих правила мора прво да добије одобрење на Мети.

Како тражити чекјузер проверу?[уреди | уреди извор]

Захтев за проверу корисника треба да пошаљете кориснику Чекјузер преко Википедијиног система за слање електронске поште. Идите на страницу Посебно:EmailUser/Чекјузер и одатле пошаљите поруку. Она ће бити прослеђена свим чекјузерима, а Ви ћете добити потврду да је порука примљена. Након чекјузер провере, добићете и извештај у вези са вашим захтевом.

Услови за прихватање захтева за чекјузер проверу[уреди | уреди извор]

Захтеви за чекјузер проверу морају да буду разумно образложени. Само поседовање више налога не представља кршење правила Википедије. Корисници са чекјузер приступом немају овлашћење и неће испитивати наводе о томе да иста особа контролише више налога уколико не постоји сумња да се ови налози користе противно правилима Википедије. За више појединости погледајте Википедија:Лутак. Образложење не мора да буде дугачко, али треба да обухвати конкретан случај или случајеве у којима се сумња да је дошло до злоупотребе налога које треба испитати. Да бисте добили одговор, морате у захтев укључити и своју имејл адресу.

Списак чекјузера[уреди | уреди извор]

Тренутни чекјузери су:

  1. Обрадовић Горан (разговор · доприноси · блокирања · заштите · брисања · премештања · права · ЗзА)
  2. Djordjes (разговор · доприноси · блокирања · заштите · брисања · премештања · права · ЗзА)
  3. Dungodung (разговор · доприноси · блокирања · заштите · брисања · премештања · права · ЗзА)

Неколико старих, лоше постављених захтева се чува на архивској страници: Википедија:Чекјузер/Архива захтева.

Види још[уреди | уреди извор]