Језик (орган) — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Без промене величине ,  пре 7 месеци
нема резимеа измене
м (razne izmene)
* '''<u>Печуркасте папиле</u>''' (''Papillae fungiformes'') - Распоређене су на странама, као и на самом врху језика, као и неправилно преко дорзума. Облика су печурке, на врху са орожалим плочастим слојевитим епителом кроз који се провиде крвни судови. Леже измедју кончастих папила у правилном распореду. Спадају у механичке папиле, али, само у дечијем узрасту поседују густативне рецепторе. Оживчавају их ''n. submandibularis, chorda tympani i ganglion geniculatum''.
* '''<u>Кончасте папиле</u>''' (''Papillae filiformes'') - Најбројније и најситније, кончастог облика и дифузно су распоређене по дорзалној страни језика. Прекривају предње две трећине језика, на задњем крају су паралелне са сулкусом терминалисом, а напред постају више трансверзалне. Прекривене су плочастим слојевитим епителом са орожавањем што доприноси беличастом изгледу дорзалне површине језика.
* '''<u>Купасте папиле</u>''' (''Papillae conicae'') представљају посебну врсту предходнихпретходних папила, модификацију кончастих папила. Разликују се по једноставном врху и нешто већим димензијама. Такође су дифузно распоређене по дорзуму језика. Њих као и претходне инервишу сензитивне гране ''n. lingualis-a''
Испод слузокоже су смештене мале језичне [[пљувачне жлезде]].

Мени за навигацију