Укус

С Википедије, слободне енциклопедије
Различити делови језика реагују на различите укусе

Укус је једно од чула. Има функцију сензорне анализе хране – оцене безбедности и садржаја неких нутријената. Већина рецептора чула укуса налази се на језику, али и на непцу, епиглотису и у желуцу. Горња површина језика је покривена малим испупчењима која зе зову папиле. Папиле придржавају храну да би се окретале у устима за време жвакања. Између палила налази се око 8.000 квржица чула укуса. Свака од њих има око 30 микроскопских ћелија за укус на којима се налази мноштво длачица. Када растворене материје из хране дођу у контакт са рецепторима, ћелије производе нервне сигнале које одлазе до мозга. Раније се сматрало да су различити делови језика одговорни за осећање различитих укуса, међутим, данас се зна да то није тако. На читавом језику налазе се квржице у којима су чулне ћелије специјализоване за одређену врсту укуса.

Пет укуса[уреди | уреди извор]

Чуло укуса може да разликује најмање пет различитих сензација:

  • слано
  • слатко
  • кисело
  • горко
  • умами

Слан укус повезан је са неким солима, при мањим концентрацијама је пријатан, док је у већим (које би нарушиле равнотежу електролита) непријатан. Слатки укус повезан је првенствено са шећерима одн. храном богатом енергијом и пријатан је при свим концентрацијама. Умами, који потиче од неких аминокиселина, пептида и нуклеотида, указује на храну богату протеинима и такође је пријатан при свим концентрацијама. Кисели укус повезује се са киселинама и пријатност зависи од позадине (будући да може указивати на поквареност или незрелост). Горки укус има улогу у детекцији токсина и антинутријената и непријатан је већ при ниским концентрацијама.

Поред ових основних сензација, укусу доприносе и љутина (потиче од активирања рецептора за топло), астрингентност одн. опорост (потиче од реакције фенолних једињења са пролином богатим протеинима пљувачке), хладећи ефекат (потиче од активирања рецептора за хладно) и можда рецептори за масно и калцијум.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]