ФК Карловац — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нова страница: {{радови у току}} {{Фудбалски клуб | име = НК Карловац | слика = 150п|Реал Мадрид ...
 
Нема описа измене
Ред 15: Ред 15:
}}
}}


ФК Карловац ({{јез-хрв|NK Karlovac}}) је [[фудбал]]ски клуб из [[Карловац|Карловца]] у [[Хрватска|Хрватској]], који се од сезоне [[Прва лига Хрватске у фудбалу 2009/10.|2009/10]] такмичи у [[Прва лига Хрватске у Фудбалу|Првој лиги]]. у овој сезони клуб слави 90 година постојања.
ФК Карловац ({{јез-хрв|NK Karlovac}}) је [[фудбал]]ски клуб из [[Карловац|Карловца]] у [[Хрватска|Хрватској]], који се од сезоне [[Прва лига Хрватске у фудбалу 2009/10.|2009/10]] такмичи у [[Прва лига Хрватске у фудбалу|Првој лиги]]. у овој сезони клуб слави 90 година постојања.


==Историја==
==Историја==
Ред 27: Ред 27:
Почетком [[Други свјетски рат|Другог светског рата]] фудбалски клубови Карловац, Викторија и Приморац фузионишу се у Шпортски клун Велебит фузионирали су се у [[Шпортски клуб Велебит]], Током ратних година активнос клуба је смањена, али никад није сасвим замрла.
Почетком [[Други свјетски рат|Другог светског рата]] фудбалски клубови Карловац, Викторија и Приморац фузионишу се у Шпортски клун Велебит фузионирали су се у [[Шпортски клуб Велебит]], Током ратних година активнос клуба је смањена, али никад није сасвим замрла.
После рата Велебит постаје Фискултурно друштво Ударник, који игра у Хрватској лиги од осам клубова. У првој години новог клуба у Карловцу је играо [[Загреб|загребачки]] [[НК Динамо Загреб|Динамо]] и победио Ударник са 10:2. Године [[1948.]] Ударник се распада па се оснива ново Спортско друштво Славија. Већ у првој сезони Славија је постизала сјајне резултате те убрзо се вратила у Хрватску лигу. Ускоро је одиграна и прва послијератна међународна утакмица, с аустријским Зандорфом којег је Славија у Карловцу побиједила с 3:1.
После рата Велебит постаје Фискултурно друштво Ударник, који игра у Хрватској лиги од осам клубова. У првој години новог клуба у Карловцу је играо [[Загреб|загребачки]] [[НК Динамо Загреб|Динамо]] и победио Ударник са 10:2.
Године [[1948.]] Ударник се распада па се оснива ново Спортско друштво Славија, која се због добрих резултата вратила у Хрватску лигу. Славија је одиграла прву међународну утакмицу у Карловцу са [[Аустрија|аустријским]] Зендорфом којег је Славија победила са 3:1.

У [[1952.]] години долази до укидања Хрватске лиге. Реорганизацијом Славија се играла у Подсавезној лиги Загреба. Име Славија се мења [[1954.]] године, кад клуб добија данашње име.

Почетком 70-их после кризе клуб постаје стабилан члан Сруге савезне лиге Југославије. Најуспешнија сезона и историји клуба била је 1972/73. када је Карловац освојио треће место у Другој лиги и тако постао четврти хрватски клуб у том тренутку.

Из лиге испада [[1976.]] и дуго времена не успева се вратити у старо друштво. У том периоду добре резултате постиже са јуниорским селекцијама и доказује да има једну од најспешнијих фудбалских школа у земљи.

После распада бивше државе Карловац се према резултатима у предхоној сезони се надао упласку у новоосновану [[Прва лига Хрватске у фудбалу 1992/93.|Прву лигу Хрватске 1992/93.]], али Прва лига се попуњавала административним путем и Карловац је извисио.

Нови улазак у у СДругу лигу остварио је [[2005.]] године, да би у сезони 2008/09. освојио прво место и остварио деведестгодиђњи сан уласка у Прву лигу, ако да се деведесету годишњивцу свога оснивања прославити у [[Прва лига Хрватске у фудбалу 2009/10.|Првој лиги Хрватске 2009/10.]]

Верзија на датум 11. август 2009. у 16:31

НК Карловац
Реал Мадрид
Пуно имеNogometni klub Karlovac
НадимакПлаво-бијели
Основан1919
СтадионСтадион Бранко Чавловић—Чавлек,
Карловац 12.000
Капацитет12.000
ПредседникШаблон:ЗД ХРВ Иван Пађен
МенаџерШаблон:ЗД ХРВ Игор Памић
ЛигаПрва лига
2008/9Друга лига 1

ФК Карловац (хрв. NK Karlovac) је фудбалски клуб из Карловца у Хрватској, који се од сезоне 2009/10 такмичи у Првој лиги. у овој сезони клуб слави 90 година постојања.

Историја

НК Карловац основан је у јесен 1919. године под називом Шпортски клуб Борац, иако је у граду још од доласка прве фудбалске лопте крајем 19. века постојало неколико фудбалских клубова. Клуб је основала група грађевиснких радника из Карловца, а први председник био је Фердо Хрдлишка. То је био почетак клуба којег су касније годинама водиле и издржавале карловачке занатлије.

Први историјски сусрет одиграо је са месним ривалом Викторијом 2:2. Борац је брзо стекао велику популарност и после годину дана узима име града у којем је и основан.

ФК Карловац је окупљао омладину из сиромашнијег дела града. Фудбалери су у почетку носили бре блуз, али су убрзо замењују за зелено - белу боју која постаје боја клуба. Брзо затим и та боја је промењена у плаво-белу коју и данас носи. У периоду од шест година клуб је носио име Славија и тада му је боја била црвено-бела.

Почетком Другог светског рата фудбалски клубови Карловац, Викторија и Приморац фузионишу се у Шпортски клун Велебит фузионирали су се у Шпортски клуб Велебит, Током ратних година активнос клуба је смањена, али никад није сасвим замрла.

После рата Велебит постаје Фискултурно друштво Ударник, који игра у Хрватској лиги од осам клубова. У првој години новог клуба у Карловцу је играо загребачки Динамо и победио Ударник са 10:2.

Године 1948. Ударник се распада па се оснива ново Спортско друштво Славија, која се због добрих резултата вратила у Хрватску лигу. Славија је одиграла прву међународну утакмицу у Карловцу са аустријским Зендорфом којег је Славија победила са 3:1.

У 1952. години долази до укидања Хрватске лиге. Реорганизацијом Славија се играла у Подсавезној лиги Загреба. Име Славија се мења 1954. године, кад клуб добија данашње име.

Почетком 70-их после кризе клуб постаје стабилан члан Сруге савезне лиге Југославије. Најуспешнија сезона и историји клуба била је 1972/73. када је Карловац освојио треће место у Другој лиги и тако постао четврти хрватски клуб у том тренутку.

Из лиге испада 1976. и дуго времена не успева се вратити у старо друштво. У том периоду добре резултате постиже са јуниорским селекцијама и доказује да има једну од најспешнијих фудбалских школа у земљи.

После распада бивше државе Карловац се према резултатима у предхоној сезони се надао упласку у новоосновану Прву лигу Хрватске 1992/93., али Прва лига се попуњавала административним путем и Карловац је извисио.

Нови улазак у у СДругу лигу остварио је 2005. године, да би у сезони 2008/09. освојио прво место и остварио деведестгодиђњи сан уласка у Прву лигу, ако да се деведесету годишњивцу свога оснивања прославити у Првој лиги Хрватске 2009/10.