Пужни пар — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.1) (Робот додаје: en:Worm drive
мНема описа измене
Ред 1: Ред 1:
[[Слика:Worm Gear.gif|мини|Пужни пар]]
[[Слика:Worm Gear.gif|мини|Пужни пар]]
'''Пужни пар''' је хиперболоидни зупчасти пар чије се осе укрштају најчешће под углом од 90°. Код пужних парова мали зупчаник назива се пуж, и има облик сличан навојном вретену. Велики зупчаник назива се пужни зупчаник и има облик прилагођен облику пужа. Положај пужа и пужног зупчаника је симетричан у односу на заједничку нормалу оса обртања, и у току спрезања бокови њихових зубаца имају линијско додиривање.
'''Пужни пар''' је [[хипербола (математика)|хиперболоидни]] [[зупчаник|зупчасти]] пар чије се осе укрштају најчешће под углом од 90°. Код пужних парова мали зупчаник назива се пуж, и има облик сличан навојном вретену. Велики зупчаник назива се пужни зупчаник и има облик прилагођен облику пужа. Положај пужа и пужног зупчаника је симетричан у односу на заједничку нормалу [[оса]] обртања, и у току спрезања бокови њихових зубаца имају линијско додиривање.


Према облику пужа, пужни парови могу бити цилиндрични или глобоидни.
Према облику пужа, пужни парови могу бити цилиндрични или глобоидни.

Верзија на датум 8. фебруар 2011. у 03:45

Пужни пар

Пужни пар је хиперболоидни зупчасти пар чије се осе укрштају најчешће под углом од 90°. Код пужних парова мали зупчаник назива се пуж, и има облик сличан навојном вретену. Велики зупчаник назива се пужни зупчаник и има облик прилагођен облику пужа. Положај пужа и пужног зупчаника је симетричан у односу на заједничку нормалу оса обртања, и у току спрезања бокови њихових зубаца имају линијско додиривање.

Према облику пужа, пужни парови могу бити цилиндрични или глобоидни.

Кориштена литература

  • Војислав Милтеновић: Машински елементи (облици, прорачун, примена), 7. издање, Ниш, 2009.