Гварани (језик) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.6.4) (Робот мења: da:Guaraní (sprog)
м r2.7.2) (Робот додаје: hif:Guarani bhasa
Ред 50: Ред 50:
[[eo:Gvarania lingvo]]
[[eo:Gvarania lingvo]]
[[eu:Guaraniera]]
[[eu:Guaraniera]]
[[hif:Guarani bhasa]]
[[fr:Guarani (langue)]]
[[fr:Guarani (langue)]]
[[ga:An Ghuaráinis]]
[[ga:An Ghuaráinis]]

Верзија на датум 6. децембар 2011. у 11:13

Гварани (шп. guaraní) је језик америчких домородаца, који се говори у Парагвају и деловима Боливије, Аргентине и Бразила.

Подгрупе овог језика су:

западно боливијски гуарани (тзв. симба) - 7000 људи источно боливијски гуарани (тзв. чиригуано)- 55 000 људи парагвајски гуарани - 5 мил. људи чирипа гуарани - 12 000 људи мбија гуарани - 25 000 људи

Распрострањеност

Парагвај

Парагвајски гуарани је уз шпански језик, официјелни језик у Парагвају. Парагвај је диглосична земља. Образованије становништво говори латиноамеричку верзију шпанског језика, са неким мањим фразама позајмљеним из гуаранија, док мање образовано становништво говори Гуарани са позајмљеницама из шпанског језика. Ова мешавина се назива Јопара. Незнатан је број људи изван Јужне Америке, који говоре гуарани.

У Парагвају постоји још неколико подгрупа гуарани језика, најближи оригиналном гуарани језику је чирипа гуарани, као и мбија гуарани који има око 75% сличности. У области Чако се говори и источно боливијско/западно аргентијска варијација гуарани језика.

Аргентина

Источно боливијски гуарани и Западно боливијски гуарани се најчешће говоре у југоисточним провинцијама Аргентине.

Бразил

Парагвајски гуарани, заједно са Тупи језиком био присутан у области Сао Паула и Амазона пре колонизације. У провинцији Мату Гросу ду Сул која се граничи са Парагвајем, гуарани је други језик по употреби. Чирипа и мбиа гуарани су такође присутни у говору.


Спољашње везе