Хакер — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
м Враћене измене 109.92.125.49 (разговор) на последњу измену корисника Addbot
Ред 1: Ред 1:
'''Хакер''' у рачунарству је [[особа]] која ствара изван стандардних техничких лимита, користећи сопствене вештине. Појавом кућних и личних рачунара, појам се све више погрешно везује за [[особа|особе]] које неовлашћено модификују програме, нелегално улазе у туђе сигурносне и личне оперативне [[систем]]е и користе туђе [[информација|информације]]. За такве особе је прецизнији назив кракер (cracker).
'''Хакер''' у рачунарству је [[особа]] која ствара изван стандардних техничких лимита, користећи сопствене вештине. Појавом кућних и личних рачунара, појам се све више везује за [[особа|особе]] које модификују програме, нелегално улазе у туђе сигурносне и личне оперативне [[систем]]е и користе туђе [[информација|информације]].


Уколико се баве легалним [[активност|активности]]ма, хакери могу допринети креативној употреби рачунара.

Хакери допринети креативној употреби рачунара. Појам је настао шездестих и седамдесетих година двадесетог века на МИТ универзитету у Сједињеним америчким државама међу његовим студентима, и означавао је особу која ужива у спровођењу стваралачких циљева везаних за рачунарство. Због погрешног тумачења појма хакер, Стивен Леви (Steven Levy), један од првих хакера студената у то време 1984.г. издаје књигу Хакери: Јунаци рачунарске револуције ( Hackers: Heroes of the Computer Revolution), где је описана хакерска етика. На основу наслеђа хакерске етике је рођен покрет за слободан софтвер 1980.г. под вођством ричарда Сталмана (Richard Stallman), који хакерску етику описује:
„Хакерска етика полази од осећања за разлику добра од лошег, ка етичким идеалима које је ова заједница људи имала -- да знање треба да се дели са другим људима који могу имати користи од њега, и да важни ресурси требају бити коришћени, а не проћердани.“


Уколико се бави активностима које се састоје од нелегалног улаза у туђе системе, краковањем (разбијањем заштитног кода) и потоњом злоупотребом називају се [[кракер]]и.
Уколико се бави активностима које се састоје од нелегалног улаза у туђе системе, краковањем (разбијањем заштитног кода) и потоњом злоупотребом називају се [[кракер]]и.

Верзија на датум 23. април 2013. у 23:05

Хакер у рачунарству је особа која ствара изван стандардних техничких лимита, користећи сопствене вештине. Појавом кућних и личних рачунара, појам се све више везује за особе које модификују програме, нелегално улазе у туђе сигурносне и личне оперативне системе и користе туђе информације.

Уколико се баве легалним активностима, хакери могу допринети креативној употреби рачунара.

Уколико се бави активностима које се састоје од нелегалног улаза у туђе системе, краковањем (разбијањем заштитног кода) и потоњом злоупотребом називају се кракери.

Литература


Спољашње везе