Вакцина против рака

С Википедије, слободне енциклопедије
Датум измене: 7. април 2020. у 00:13; аутор: Acaalexaca (разговор | доприноси) (Нова страница: '''Вакцина против рака''' је '''вакцина''' која се користи као терапија против рака и спречава…)
(разл) ← Старија измена | Тренутна верзија (разл) | Новија измена → (разл)

Вакцина против рака је вакцина која се користи као терапија против рака и спречавање проширења истог. Вакцине које лече постојећи рак познате су као терапијске вакцине против рака. Већину вакцина су аутологне, што значи да су направљене специфично за особу која се лечи.[1]

Према истаживањима научници мисле да ћелије рака уништавају имуни систем, што доводи до његовог проширења и стварање тумора. Неке врсте рака као на пример рак грлића материце су узроковани од стране вируса.[2]

Метода

Како би вакцина била корисна, докто узима узорак крви пацијента и одваја главни протеин. Помоћу тог протеина праве се антигела који ће симулирати тело како би се изборио са раком. У току су истраживања о вакцинама против рака за лечење карцинома дојке, плућа, дебелог црева, коже, бубрега, простате и других карцинома.

Референце

  1. ^ Đokić, Ana. „Вакцина против рака”. Blic.rs (на језику: српски). Приступљено 6. 4. 2020. 
  2. ^ „Sprovedena prva klinička ispitivanja vakcine protiv raka”. Penzin (на језику: српски). 13. 6. 2016. Приступљено 6. 4. 2020.