Пустињски грашак

Из Википедије, слободне енциклопедије
Пустињски грашак
Пустињски грашак, у зоолошком врту Мелбурна
Пустињски грашак, у зоолошком врту Мелбурна
Систематика
царство: Plantae
(некласификован) Eudicots
(некласификован) Rosids
ред: Fabales
породица: Fabaceae
потпородица: Faboideae
племе: Galegeae
род: Swainsona
врста: S. formosa
Биномијална номенклатура
Swainsona formosa
(G. Don)
Синоними:

Clianthus dampieri Lindl.
Clianthus formosus (G.Don) Ford & Vickery
Clianthus oxleyi A.Cunn. ex Lindl.
Clianthus speciosus (G.Don) Asch. & Graebn.
Colutea novae-hollandiae Walp.
Donia formosa G.Don
Donia speciosa G.Don
Willdampia formosa (G.Don) A.S.George

Екологија таксона

Пустињски грашак (Swainsona formosa) је пустињска, егзотична, вишегодишња и веома ретка биљка, која води порекло из централне и северозападне Аустралије.[1] Име Swainsona је добила по ботаничару Ајзаку Свејнсону (Isaac Swainson), а formosa по латинском „лепо“, „лепота“. Зову је на енглеском Sturt's desert pea. Припада породици грашка и један је од најпознатијих аустралијских цветова.

Биљка је позната по својим крваво црвеним цветовима. Такође је специфично да семе ове биљке мирује у песку све дотле док не падне киша- Када падне киша, јако брзо проклија, процвета и баци семе које опет чека следећу кишну сезону. Цвета већ прве године када се посеје и веома се лако чува, а само семе дуго задржава клијавост.

Биљка се чува као вишегодишња, под условом да је поливање умерено. Воли сунце и има дугачак корен који иде у дубину у потрази за водом. После цветања образују се махуне са семењем. Могуће је калемити ову биљку на clianthus puniceus, да би се смањила могућност труљења. Трпи благе краткотрајне мразеве до -3 C као одрасла биљка.

Референце[уреди]

  1. Anne Boden. „Sturt's Desert Pea - Floral Emblem of South Australia”. Australian National Herbarium. Приступљено 20. 7. 2009. 

Спољашње везе[уреди]