Путујућа изложба

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Путујућа изложба је врста изложбе која је на располагању за размену и циркулацију на локалном, националном и интернационалном нивоу.

Цела колекција изложбе, заједно са свим пратећим програмима и услугама (нпр. осигурање, транспорт, складиштење, монтирање, паковање, осветљење итд.) се може изнајмити у целости од стране различитих организација или појединаца на одређени временски период. Користећи овај метод продужује се живот изложбе и повећава могућност јавности да исту и виде. Из тог разлога, музеји и галерије често користе путујуће изложбе јер на тај начин много ефикасније могу да омогуће приступ својим колекцијама. Путујуће изложбе често имају подршку владе и владиних и културних организација јер омогућавају ширење знања о локалној и националниој култури и уметности.

Као признање важности путујућих изложби, Међународни Савет Музеја (ICOM) је 1983. године основао Међународни Комитет за Размену Изложби (ICEE) као врсту форума посвећеном развоју изложби, њиховој циркулацији и размени.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • A. Buck, Rebecca, Gilmore, Jean Allman: On the Road Again: Developing and Managing Traveling Exhibitions, American Association of Museums, Washington (2003 May). ISBN 978-0-931201-85-1.

Спољашње везе[уреди]