Пређи на садржај

Разговор:Јуриш лаке коњице (Кримски рат)/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Први поднаслов

As we ascended the hill the oblique fire / Док смо се спуштали низ обронак наша позадина.

Зар није Док смо се пели уз обронак? -- Обрадовић Горан (разговор) 16:20, 2. април 2007. (CEST)[одговори]

Да. Тако је. Нисам приметила. Пели, не спуштали.--Maduixa kaži 16:26, 2. април 2007. (CEST) Ево, завршила сам преглед како ме је Марко замолио. Исправила сам оно о пењању/спуштању и још понеку ситницу.--Maduixa kaži 20:18, 2. април 2007. (CEST)[одговори]

Део

Треба ставити да је Јуриш Лаке коњице део битке за балаклаву а ова део Кримског рата. Поздрав, --Vojvoda 19:34, 26. јул 2007. (CEST)[одговори]

Канал "Историја"

После управо одгледане емисије на каналу "Историја" коју су Британци снимили морам да унесем пар реченица које сам управо чуо.

  • Прво, наредба за јуриш је била издата у намери да се поврате енглески топови које управо одвлачи руска коњица са брда око долине. Коњица је у долини и не види које топове треба да јури. Нолан дојаше на коњу и (према интерпретацији у емисији која се не може потврдити) показује у правцу руских топова који се управо довлаче и постављају наспрам коњичке бригаде. Дакле, по овоме, Нолан показује право у катастрофу.
  • Друго, Кардиган је са коњицом стигао до руских топова, посекао артиљерце, и у гужви се загубио. Нестао. Тек се касније после повлачења појавио. Коњица се повлачила неорганизовано у групицама док су их Козаци вијали по ливади.
  • Треће, јуриш коњице је трајао седам и по минута. Од укупно три километра, само су последњих 800 метара били у галопу, остало време су држали формацију и полако напредовали упркос томе што их је артиљерија сурово косила и правила рупе у формацији.
  • Четврто, Британија је од Нолана направила хероја, јер он је, побогу, (једини од главешина) погинуо у овом боју.
  • Пето, Нолан није трчао преко бојишта да их заустави већ је изјахао испред формације која је напредовала да буде први - и попио једну од првих граната.

Све у свему - тотални мес. -- JustUser  JustTalk 23:34, 28. новембар 2007. (CET)[одговори]

Ово сам заборавио

  • Шесто, тешка коњица је стојала иза њих и таман кад је лака коњица кренула да гине, ови су се сетили да су оставили чај у казану да заври па морају да пожуре назад нешто хитно. Ладно су их оставили без подршке.

-- JustUser  JustTalk 23:37, 28. новембар 2007. (CET)[одговори]

Још једна, по мени веома битна, ствар је наведена у тој емисији на хисторију. Наводно је Нолан одувек маштао о томе (постоје и сачуване свеске док је био на академији) да развеје стари "мит" да се никада коњицом не нападају топови и да је он једноставно себе био уверио себе у ту идеју да то није истина и да сви греше а да је он у праву. Верујем да је он заиста био убеђен да је био у праву и да није злонамерно одвео људе (и коње) у смрт. Ово наводим због тога што је ово поред нечувеног ирационалног херојства или глупости и пример тога како неко може да искрено верује да је у праву а да не буде у праву. Према томе Јуст Усер, ако си вољан, имаш моју подршку да допуниш текст чланка информацијама које си навео. --Antidiskriminator (разговор) 16:10, 11. август 2010. (CEST)[одговори]