Помоћ:Архивирање странице за разговор

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Када странице за разговор — као и странице чланака за разговор — достигну преко 32 KB, неки корисници не могу да их уређују због ограничења величине стране у прегледачима. Штавише, тако велики текстови постају замашни и тешки за праћење и терет су корисницима са спорим (dialup) везама.

Стога је на Википедији уобичајено да се с времена на време старе расправе архивирају. Следи објашњење најбољег поступка за архивирање странице за разговор, корак по корак (примедба: коришћење таба „премести“ у овом поступку се уопште не препоручује).

Редно архивирање[уреди]

Исецање и преношење (cutting and pasting) текста за архивирање на нову страну се сматра најбољом методом за архивирање Стране за разговор.

Када архивирате старе расправе, уобичајено је оставити текуће дискусије на постојећој Страни за разговор. Такође можете оставити и показиваче ка другостепеним заглављима на архивираним странама, чиме омогућујете читаоцима да виде које су теме већ биле расправљане.

Прављење прве стране архиве[уреди]

Размотримо случај када је први пут потребно архивирати страну за разговор чланка под називом Бла. Треба предузети следеће кораке:

1. Почните на Страни за разговор стране Бла.

2. Кликните на дугме уреди.

3. На врху кутије за уређивање додајте следећи текст, који је већ обликован за лако исецање и преношење. Замените Бла са правим насловом чланка; Разговор са одговарајућим именским простором (тј. Разговор:, Разговор са корисником:, Разговор о категорији:, Разговор о шаблону; итд) и ДАТУМе са датумима које покрива страна архиве.

Због своје дужине, раније расправе на овој страни су архивиране.
Ако буде потребно даљње архивирање, погледајте [[Википедија:Како архивирати страну за разговор]].

'''Раније расправе:'''

*[[Разговор:Бла/Архива 1|Архива 1 (ДАТУМ до ДАТУМ)]]:
*[[Разговор:Бла/Архива 2|Архива 2 (следећа архива)]]:
<!--Не заборавите да замените „Бла“ стварним насловом чланка чију страну за разговор архивирате,
<!--и ДАТУМе са стварним датумима. Такође, проверите и [[Википедија:Именски простор]]: на пример,
<!--ако [[Корисник:Бла]] архивира своју корисничку Страну за разговор,
<!--повезница треба да гласи [[Разговор са корисником:Корисник/Архива 1]].
<!--Потом обришите ових пет линија коментара. -->
----

4. Кликните на дугме Прикажи предпреглед.

5. Када на екрану добијете предпреглед, у кутијици за уређивање означите текст који хоћете да архивирате. Исеците означени текст користећи ctrl-X (латинично слово Икс) или команду Исеци (Cut) са линије менија у вашем браузеру.

6. Да би избегли губитак исеченог садржаја, сачувајте исечени текст у датотеку отварањем одвојеног уређивача текста и коришћењем ctrl-V или команде Налепи (Paste) тог уређивача. Ово такође постаје корисно у кораку 13.

7. А у прозору браузера, сачувајте страну кликом на дугме Сними страну.

8. Кликните на црвено обојену повезницу „Архива 1“ која се сада налази на врху стране за разговор. То ће отворити нову страну Разговор:Бла/Архива 1, са празном кутијицом за уређивање. (Не заборавите, уместо Разговор:Бла, треба да видите Разговор:Стварно_Име_Чланка_Који_Уређујете. Ако то није тако, сетите се да треба да пратите упутства из корака 3.)

9. Користећи ctrl-V или команду Налепи са линије менија вашег браузера, пренесите текст који треба архивирати у кутијицу за уређивање на новој страни. (У случају да сте успели да после корака 5 замените садржај оставе (clipboard) вашег рачунара, одвојена текстуална датотека коју сте направили у кораку 6 ће вам добро доћи.)

10. Додајте следећи текст на почетак кутијице за уређивање, замењујући речи ДАТУМ датумима које покрива страна архиве и Бла стварним насловом чланка:

'''ОВУ СТРАНУ НЕМОЈТЕ ДА МЕЊАТЕ НИТИ ДА НА ЊОЈ ОСТАВЉАТЕ ОДГОВОРЕ. ОВА СТРАНА ЈЕ АРХИВА.'''

Ова страна архиве отприлике покрива датуме између ДАТУМ и ДАТУМ.

Одговоре остављајте на [[Разговор:Бла|основној страни за разговор]], уз, ако је то неопходно,
копирање одељака на које одговарате. (Погледајте [[Википедија:Како архивирати страну за разговор]].)

Молим вас, нове архиве додајте на [[Разговор:Бла/Архива 2]]. Хвала. ~~~~
<!--Ако копирате ове линије, не заборавите да замените Бла стварним насловом-->
<!--чланка чију страну за разговор архивирате и да проверите [[Википедија:Именски простор]].-->
<!-- Потом обришите ове линије коментара. -->

----

11. Кликните на дугме Сними страну.

Даљни кораци нису обавезни, и служе за додавање повезница ка поднасловнима архивиране стране на основној страни за разговор.

12. Кликните на повезницу ка „основној страни за разговор“ при врху стране. На основној страни за разговор, кликните на дугме Уреди.

13. Текстуална датотека коју сте снимили у кораку 6 се сада поново може искористити, овај пут за копирање поднаслова (==Као што је овај==) са стране коју сте управо архивирали. Ако узмемо да су поднаслови на управо архивираној страни „Бап“, „Боп“ и „Буп“, повезнице треба додати на следећи начин:

*[[Разговор:Бла/Архива 1|Архива1 (ДАТУМ до ДАТУМ)]]:
<small>
: [[Разговор:Бла/Архива 1#Бап|Бап]], [[Разговор:Бла/Архива 1#Боп|Боп]],
: [[Разговор:Бла/Архива 1#Буп|Буп]]
</small>

*[[Разговор:Бла/Архива 2|Архива 2 (следећа архива)]]:

14. Кликните на дугме Покажи предпреглед да се уверите да су повезнице испале како треба и исправите их, ако има потребе.

15. Кликните на дугме Сними страну.

Прављене даљих страна архиве[уреди]

Користите исто упутство као и горе, сем што

  • у кораку 3, замените текст следећа архива' датумима које покрива новостворена страна архиве;
  • такође у кораку 3, додајте још једну линију са новим бројем повезнице, за следећу страну архиве коју треба направити и
  • у кораку 10, увећајте број у повезници „следећа архива“ за један, да би показивала на следећу страну архиве која ће бити прављена.

Како време буде текло, добићете низ архивираних датотека под називом Архива 1, Архива 2, Архива 3 и тако даље, које ће све бити повезане са основне стране.

Ако скуп повезница са основне стране за разговор нарасте толико да постане незграпан, можда ћете морати да размотрите брисање повезница ка поднасловима на неким од старијих страна архиве.

Архиве по подтемама[уреди]

Као допуну или замену за серију редних архива, вреди понекад размотрити и архивирање по подтемама. Овај приступ је примеренији странама за разговор у главном (стране за разговор чланака) или Википедија именском простору него личним странама за разговор, будући да на оним првим странама може бити пожељно брзо позивање на неку ранију расправу.

Добри примери редног архивирања се могу наћи на следећим странама en:Wikipedia talk:Deletion policy и en:Wikipedia talk:Naming conventions.

Некада су примерене подстране на датој страни за разговор. Некада је опет боље да се коментари преместе на одговарајућу страну за разговор. Тако би се, на пример, расправа о француској политици са Разговор:Француска могао преместити на страну за разговор чланка Политика Француске.

Уопште, ако имате две или више редних архива, можда је боља алтернатива организовање архива по темама.

Монолитна датотека дискусија[уреди]

За неке стране за разговор (нарочито оне које се баве политиком) које се не дају организовати по темама, следећа стратегија архивирања може више подеснија.

У овом методу, текст се просто брише са стране, не помера се у посебну датотеку. Да би се позвали на ранију расправу, само дајете повезницу ка ранијој верзији стране. Све расправе остају у монолитној датотеци стране. Уз једну ограду: на ранију верзију стране није могуће повезати вики повезницама. Морате да дате потпун УРЛ.

Да би направили повезницу ка ранијој верзији стране за разговор:

  • отворите Историју стране
  • Отворите ранију верзију стране која још увек садржи расправу.
  • Прекопирајте комплетан УРЛ из адресне линије вашег браузера.
  • Убаците то у најскорију верзију стране за разговор. Изгледаће отприлике овако:
http://sr.wikipedia.org/wiki/Разговор_о_Википедији:Како_архивирати_страну_за_разговор&oldid=1709131

Онда би је обликовали на следећи начин:

Такође погледајте и ову [http://sr.wikipedia.org/wiki/Разговор_о_Википедији:Како_архивирати_страну_за_разговор&oldid=1709131 ранију расправу].
Примедба: пошто УРЛ није вики повезница, морате користити једноструке угласте заграде ([ ]) уместо двоструких ([[ ]]) и празно место уместо вертикалне линије (|) за раздвајање УРЛ-а од ознаке.

Крајњи резултат изгледа отприлике овако:

Такође погледајте и ову ранију расправу.

Ова стратегија архивирања може бити нарочито корисна при сумирању расправе; дајете само сажет преглед разних стајалишта и повезницу ка коплетној расправи.

Закључци[уреди]

Посебне архивске датотеке имају предност да су индексиране и да се могу претраживати, док са монолитним приступом то није случај. Ово треба узети у обзир за стране где људи често постављају исту врсту питања и где је корисно да постоји могућност претраживања архива.

Да закључимо: на Википедији не постоје устаљена правила о архивирању расправа. Поједине изузетно активне стране, као што је Трг, су или временом већ развиле или ће тек развити сопствене стратегије архивирања.

Помоћ:Садржај
Прављење бота Прављење шаблона Историја измена Коришћење табеле Мала измена Књиге
Разлике Дугмићи за измене Уређивање Патролирање измена Враћање на претходну ревизију Лична подешавања
Страница датотеке Побољшане скорашње измене Египатски хијероглифи Историја чланка Надгледање страница Променљиве
Скорашње измене Јапански језик Име странице Архивирање странице за разговор Прављење клице Ogg
Кориснички доприноси Како направити списак „Привидна“ измена Фусноте Шта води овде Опис измене
Категорија