Разговор:Абдера/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Први поднаслов

Абдера је древни град у Тракији,који се налазио у близини планине Нестос.Насељен је око 654. године п.н.е. колонистима из Клазомене.По подацима из Херодотове историје сазнајемо да се оснивач града звао Тимезије(1.168).По митском предању оснивач града је Херакле.Абдера је уништена 550. године п.н.е. од стране Трачана,а становништво је протерано.Град колонизирају становници Теја(Теоса)бежећи од Харпага који им је заузео тврђаву(1.168).Овај Херодотов податак као и археолошка налазишта помогла су да се открије да је град Теос био разрушен од стране Персијанаца 540 године п.н.е. што је довело до нове колонизације Абдере.

(1.168)

“Готово исто тако су урадили и становници Теја.Кад им је Харпаг помоћу насипа заузео тврђаву,укрцају се и они сви на лађе и отплове у Тракију,те тамо населе град Абдеру коју је пре њих основао Тимезије из Клазомене,али није имао срећу да живи у њој, јер су га Трачани протерали,а сада га бивши становници Теја поштују као свог хероја-заштитника.”

Абдера је била позната по томе што се у њој одмарала Ксерксова војска(480 године п.н.е.)која је кренула да освоји Грчку.Ксеркс и његова војска су се веома сурово односили према Абдерићанима(Херодот 7.120) (7.120)

Изгледа,дакле,да је Мегаклеонт из Абдере добро рекао кад је Абдерићанима саветовао да сви са својим женама оду у своје храмове и тамо траже заштиту од богова и да их замоле да их сачувају од половине будућих невоља,а да им у вези са прошлим невољама захвале што краљ Ксеркс није имао обичај да једе двапут дневно.Да им је Ксеркс наредио да му на сличан начин спреме и доручак,Абдерићанима не би ништа друго преостало него или да Ксеркса уопште не дочекају кад буде долазио,или,ако би га дочекали,да буду најнемилосрдније уништени. На почетку је то била мала земљорадничка колонија,да би се касније њен значај знатно повећао.Становништво се бавило земљорадњом и сточарством а касније се развило занатство и трговина.Убрзо је прерастао у велики и значајан град са утврђеним зидовима и луком.Средином 4. века п.н.е. изграђен је нови део на јужној страни града,по Хиподамиановом систему,са јаким утврђењима,две луке и радионицама.Абдера се брзо развијала све до римског периода,када је изгубила свој значај и када су њени зидови порушени.У Византијско доба простор који је обухватао град служио је као гробница.

Рушевине Абдере Простор западног улаза у град

Стари Грци су сматрали становнике Абдере веома глупим људима,али у граду су живели и чувени филозофи као што су Демокрит и Протагора.Недавно су Грчки археолози пронашли занимљиве доказе,који говоре да су први колонисти Абдере били способни да изврше веома веште операционе захвате на човеку.Пронађен је костур жене која је у својој двадесетој години задобила фрактуру лобање,вероватно у нападу Трачких племена.Успешно је оперисана и живела је још двадесет година.То нам говори на ком је нивоу развијености било становништво Абдере,обзиром да је операција извршена око 600. године п.н.е.


Костур и лобања жене над којом је извршена операција,као и медицински инструменти коришћени 400. године п.н.е такође у Абдери

Због своје лепоте,за Абдеру је специфичан сребрни новац Грифон.Идентични новчићи пронађени су и на Таосу.


Грифон,Абдера 500-480 године п.н.е.

Покварене спољашње повезнице

Током неколико аутоматски провера, бот је пронашао покварене спољашње повезнице. Молимо вас проверите да ли је повезница добра, поправите је или је уклоните!

Веб страница је сачувана у Интернет архиви. Препоручујемо вам да ставите везу до одређене архивиране верзије: [1].--Autobot (разговор) 05:49, 11. мај 2018. (CEST)[одговори]