Пређи на садржај

Разговор:Адил Зулфикарпашић

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Pogresan je stav, da Adil-beg negira egzistenciju Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini. Historijski i socioloski je tacno da pravoslavci i katolici imaju drugaciji identitet nego Srbi u Srbiji i Hrvati u Hrvatskoj. Adil se zalaze za Bosnjake i to kao jedinstven identitet i za muslimane i za srbe i za hrvate u BiH sto je historijski i tacno. Upravo zbog toga se razilazi od Alije i SDA cija premisa je "rezervisanje" pojma "Bosnjaci" samo za Muslimane sto je fatalno i pogresno.

Cinjenica je da se pred uzasnim ratom u BiH konstruiraju i politiziraju vjera i etnicko porijeklo u smislu degradiranja drugih konstitutivnih naroda. Takodje se zna da su reprezentativci sovinizma iz svih naroda, ali pogotovo iz Srbije i Hrvatske imali velike probleme da mobilisu narod protiv svojih susjeda; upravo zbog toga prve akcije idu od paramilitarnih grupacija kao Beli Orlovi, Seseljovci, Arkanovci koji dolaze iz Crne Gore i iz Srbije. Vasa konstatacija je veoma povrsna i problematicna.

Ne radi se o glorifikaciji Adila, koji i pravio greske - koji politicar i covjek ih ne pravi - ali za razliku od Izetbegovica nije vjerski fanatik i nacionalista!

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080721025 --Smooth O (разговор) 16:39, 21. јул 2008. (CEST)[одговори]