Разговор:Владимир Јовановић

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Први поднаслов[уреди извор]

Видим да је текст данас допуњен што је само по себи добро. Биографски део је допуњен новим детаљима и чињеницама али је избачено много информација и чињеница из претходне верзије. Мислим да то није оправдано. Ево реченица којих сада нема:

  1. Био је члан Друштва српске словесности од 21. фебруара 1862, почасни члан Српског ученог друштва од 29. јула 1864. а његов прави члан од 6. фебруара 1869.
  2. ...али већ после неколико месеци бива уклоњен са катедре и напушта Кнежевину Србију 1864. године.
  3. После погибије кнеза Михаила 1868. године, намесничка влада у Београду оптужује за саучество у његовом убиству Уједињену омладину српску. Владимир Јовановић је провео седам месеци (од лета 1868. до јануара 1869.) у затворима Пеште и Варадина и ослобођен је тек због недоказане кривице.
  4. Објавио је 1870. у Новом Саду дело Основи снаге и величине српске, са посветом "Своме сину Слободану".
  5. Намесништво у Београду мења однос према Владимиру и 1870. га шаље у Париз да "нашу националну ствар брани у француској штампи". Истим послом он путује у Италију и Швајцарску.
  6. Од септембра 1886. до септембра 1889. живео је са својом породицом у Минхену, Цириху и Женеви, ради образовања своје деце.
  7. У његовој заоставштини остало је у рукопису обимно мемоарско дело "Успомене", које је средио и за штампу приредио академик Василије Крестић, а објавио БИГЗ 1989.

Чини се да изостављањем овох чињеница биографија Владимира Јовановића губи на квалитету. Као да је био циљ да се ови делови биографије сакрију или улепшају, али ми се чини да за тим нема потребе јер он је у том времену често био и жртва режима, што се касније исправљало. Нарочито му је био неповољан период до 1870. "док намесништво није променило однос" према њему. Иначе претходну верзију биографије ја сам "скрпио" из Сабраних дела Слободана Јовановића, 12. том, где је дата детаљнија Слободанова биографија и има пуно чињеница и о његовом оцу Владимиру. --Ђорђе Стакић (р) 14:02, 21. новембар 2005 (CET)

  • Наравно да су све ове важне чињенице морале да лете, када је овај сада чланак без пардона мазнут са [1]. Само гуглаш "Vladimir je postao" и ово је први резултат. Јао, јао. Ко ће сад ово да преуреди и унесе податке из обе верзије --Dzordzm 18:46, 21. новембар 2005 (CET)

Као аутор ових измена само да кажем да овај текст није 'без пардона мазнут', како стилски дотерано рече Dzordzm, већ сам ја аутор и текста у Економисту и ове верзије у Википедији. Што се тиче примедаба Djordjes-a, многе чињенице које помиње су задржане, само другачије формулисане. Бошко


штета, помислио сам да је чланак о мени =) --Wlodzimierz 22:42, 26. април 2007. (CEST)[одговори]