Разговор:Дан Републике Српске

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Први поднаслов[уреди]

Zar nije vlada RS (2, 3 dana) pre referenduma donela odluku da *ne Srbi* ne moraju da slave 9. januar. Dakle, da je faklutativno u odnosu na građane/da je ostavljeno slobodnoj voli pojedinaca, posebno onih koji ga ne osećaju kao *svojim*?...--ANTI_PRO (разговор) 21:57, 3. јануар 2017. (CET)

Иване, то је била шала функционера Републике Српске (ако не и предсједника Републике) у смислу да онај ко хоће тај дан може доћи у фирму/институцију и сам радити. Званично, Народна скупштина се административно игра са Уставним судом Босне и Херцеговине тако што је само донијела посебан Закон о Дану Републике у којем је наново уписала 9. јануар. И тако могу докле хоће. Данас су у Републици Српској и званично саопштени нерадни дани 6, 7. и 9. јануар. --Жељко Тодоровић (разговор) 00:07, 4. јануар 2017. (CET) с. р.
Треба споменути како је Уставни суд БиХ прогласио прославом на овај дан неуставном. И ово није државни празник, него ентитетски. --Munja (разговор) 19:24, 8. јануар 2017. (CET)
Избрисао сам „државни” да не би долазило до забуне са евентуалним празницима институција Босне и Херцеговине. А одлука Уставног суда и недавни референдум око Дана Републике су већ споменути. --Жељко Тодоровић (разговор) 21:00, 8. јануар 2017. (CET) с. р.