Пређи на садржај

Разговор:Иван Настовић/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Први поднаслов

Са чланка --Јован Вуковић (р) 13:52, 21. јун 2007. (CEST)[одговори]

На специјализацији на Неуропсихијатријској клиници у Бечу долази у лични контакт са творцем психодраме Јакобом Мореном и учествује у његовим психодрамским сеансама.

На позив Леополда Сондија завршава двогодишњу специјализацију на његовом институту у Швајцарској /Цирих/, тако да стиче диплому специјалисте за дубинску психологију и експерта за Сондијев тест.

Под Сондијевом супервизијом ради десет месеци на дубинско-психолошкој анализи Каиновог и Едиповог комплекса. Резултате тог рада Сонди објављује у својој књизи о Каиновом комплексу /1969/. У оквиру тих десет месеци налази се у едукативној анализи код Сондија.

У Швајцарској /Цирих/ похађа и један семестар на Јунговом институту, на коме слуша предавања о сновима у светлу аналитичке психологије, као и позната предавања Мари Луизе фон Франц о дубинско – психолошкој, односно јунговској анализи бајки.

На институту за примењену психологију у Цириху завршава курс за Роршахов тест код Евалда Бома, светски признатог експерта за ту методу.

Друштво психолога СР Србије 1989. године додељује му награду «Др. Борислав Стевановић» за научни допринос у психологији.

Д Е Л О

Објавио четири књиге из дубинске психологије и динамичке психијатрије:

1. "Неуротски синдроми" /1981/, која се бави дубинском психологијом неуроза.

2. "Его-психологија психопатије" /1982/, која се бави дубинском психологијом психопатског поремећаја личности.

3. "Дубинско-психолошки дијагностички пратикум" /1985/, који се бави теоријом и праксом дубинске психологије.

4. "Психопатологија Ега" /1988/, која се бави Его-психологијом психичких поремећаја

5. "Психологија снова и њихово тумачење" /2000/, која се бави научним тумачењем снова и представља прву книгу те врсте уопште у којој се снови посматрају тродимензионално, односно у светлу индивидуално /Фреуд/, колективно /Јунг/ и фамилијарно /Сзонди/ несвесног. Отуда поднаслов те књиге гласи: Тродимензионални приступ сновима.

Поред наведених пет књига из динамичке психологије и психијатрије Настовић је написао и три књиге које се баве дубинско-психолошком анализом књижевних дела и њихових аутора:

1. "Архетипски свет Десанке Максимовић",

2. "Анима Лазе Костића или Ленка Дунђерска" и

3. "Записи о несаници Иве Андрића у светлу дубинске психологије".

Настовић тренутно ради на монографији о Милошу Црњанском, једном од наших, поред Иве Андрића, најзначајнијих писаца.

Др Настовић се поред групне анализе снова бави и индивидаулним радом на сновима, односно тумачењем снова изван групе, као и тумачењем снова преко телефона за оне особе које се налазе изван Београда, па чак и у иностранству.

У оквиру своје професионалне делатности се бави и индивидуалном психотерапијом интегративног типа укључујући Јунгову аналитичку психологију, Фреудову психоанализу и Сзондиеву сцхиксал –анализу, које представљају једну целину и дају нам увид у индивидуално, колективно и фамилијарно несвесно.