Пређи на садржај

Разговор:Иван IV Грозни/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Коментар чланка

Proizvoljne su i netacne tvrdnje engleskih trgovaca,koji su tada boravili u Moskvi,da je car ubio svog sina.Ko i uvek,istina je jednostavnija.Carevic je vec duze vreme bolovao,predpostavlja se od tuberkuloze.Postoji i zapis dvorskog hronicara i carskog istoricara,gde on navodi"Prestavi se carevic Ivan Ivanovic 1581"Dakle od izmisljenog nasrtaja na sina nema ni reci.Pogledati knjige Tatjane Gracove,i clanke o Ivanu Groznom u njenoj knjizi. Jasminka Babic — Претходни непотписани коментар оставио је корисник 37.19.108.35 (разговордоприноси) | 15:00, 6. децембар 2013.

Следећа реченица не може да буде тачна: "Без обзира на те успехе она умире 1538. године као веома омражена особа због свог литванског порекла које никада није одговарало руским националистима. Колико год је тих првих пет година регенства за Ивана IV било мирно доба толико је оно потом постало ноћна мора."

Какав национализам у 16-ом веку? Са странице о национализму: "Као појава, сматра се да је национализам настао с почетка 19. века са појавом романтизма у уметности и књижевности и као одговор на универзалност ренесансе и хуманизма. Пре појаве национализма, критеријум за разликовање међу људима је углавном била религија[5], а од почетка новог века (16. век) до Наполеонових ратова долази до формирања јединствених језика, и традиције се међусобно мешају стварајући веће групе људи исте културе."

217.208.126.30 (разговор) 10:49, 16. јун 2014. (CEST)[одговори]