Разговор:Источнохерцеговачки дијалекат/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Netočno

Ne bih o jezičnoj politici (Ilirci nisu bili pristaše Vuka Karadžića itd.)-no, faktografski, opis govora u BH je pogrješan, Svi su govori u BH štokavski, no, dijele se na:

a) staroštokavske/nenovoštokavske

  • istočnobosanski (šćakavsko ijekavski), uglavnom Muslimani i Hrvati

b) novoštokavske

  • bosansko-dalmatinski, "zapadni" (štokavsko ikavski), uglavnom Hrvati i Muslimani
  • istočnohercegovačko-krajiški, "južni" (štokavsko ijekavski), pretežito Srbi, u većoj mjeri Muslimani, najmanje Hrvati.

Tzv. istočnohercegovački jedan je od tri štokavska dijalekta u BH. Mir Harven 20:52, 29 новембар 2005 (CET)

Тај дио реченице у коме си видио "језичку политику" (не знам колико је то ваљан израз) гласи: заслугом Вука Караџића, његових присталица и хрватских илираца, нигдје се не каже да су хрватски илирци били Вукове присталице.--Ђорђе Д. Божовић (разговор) 22:14, 29 новембар 2005 (CET)

Ево како то изгледа

„DijalektiStok.jpg“

Елем...

...не можеш рећи шта Бошњаци или било ко сматрају, то је крајње релативно. Такође не можеш рећи шта Хрвати или било ко покушавају да ураде ако то они сами нису експлицитно изјавили (а нису). У писању чланака мора се настојати бити што је могуће више неутралан. Критиковати Хрвате да воде безобзирну експанзионистичку и анти-србистичку политику, па чак и ако је то тачно, ипак није неутрално. Друго, тема овог чланка је источнохерцеговачки дијалекат, и о њему треба писати, а не о томе да шта Хрвати и Бошњаци сматрају. То о чему ти пишеш, када би се преформулисало тако да буде што неутралније, могло би се укључити у чланак Српски језик и језичка политика. Поздрав, --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 21:40, 24. децембар 2006. (CET)[одговори]

Источнохерцеговачки најнапреднији?

"...овај дијалекат се користи као стандард у сва четири новонастала језика због своје највеће распрострањености и напредности у односу на све остале дијалекте који су опстали растакањем српскохрватског језика." По којим то критеријумима један дијалекат може да буде напреднији од неког другог? Мислим да се комуницира сасвим нормално на било ком дијалетку без икаквих потешкоћа, бар ја нисам никад чуо да неко не може нешто да објасни ако не говори источнохерцеговачким дијалектом.

— Претходни непотписани коментар оставио је корисник 178.223.64.63 (разговордоприноси)