Разговор:Књижевност/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Први поднаслов

  1. Стефан Немањић и Стефан Првовенчани су иста особа!
  2. Писци припадају некој књижевности, не језику (Српски, Хрватски, Енглески); ни држави (СФРЈ, БиХ, САД, В. Британија) поријекла, рођења, држави у којој је дјело написано или сл.; ни политици, ни војсци, ни региону, ни граду (Београд, Дубровник, Сутоморе, Бијељина)! --Милант 14:11, 29 Окт 2004 (CEST)

Мало више реда...

Барем у темама у вези са националном културом, требало би унети мало више реда. Рецимо, писци су се могли поређати, ако не према години рођења или припадности одређеним стилским периодима, оно бар по азбуци.

  • у праву си. изволи - прихвати се посла онда ако ниси само један од оних бројних... који би само да критикују и руководе а не би ништа да раде. поздрав. Голија

За МиланТ-а - Дубровачка књижевност

Уздржи се од даљег сврставања дубровачке књижевности у категорију Српске књ. - кад већ немаш паметнија посла...

извињење и ...

прво да се извиним због анонимне измене текста књижевност. и поред тога што сам се логовао, пријавио као корисник, кад сам урадио измену схватио сам да ми није прихваћена пријава. претпостављам да је то због тога што сам обрисао cookies док сам правио места на рачунару. елем, Милоше, и мени смета то што је текст компилован, па сам зато и обрисао оне ствари које више не припадају тексту. то више није списак спискова. зато сматрам да је у овом тексту непотребно да се набрајају писци, поготову сада кад линк са главне сране иде на категорију где се све апдејтује друго, сама природа одреднице је таква да је набрајање писаца непотребно.

друго, ни списак ствари које припадају српској књижевности не треба ту да стоји. из истих разлога. рекли смо да ће то бити енциклопедијски текст, а не списак спискова.

нисам имао времена данас да то завршим, али сам намеравао да поставим у тексту и једну општу периодизацију, поделу књижевности на епохе/периоде, у најширем смислу

--Ford Prefekt 23:15, 28 јун 2005 (CEST)

  • Иначе заборави на својевоњне измене (без моје сагласности) из области где сам ја писао чланке а то ти је скоро сва Српска књижевност. И немој да нас обмањујеш како си само "анонимно изменио садржај" јер да те не подсетим да си обрисао и главнину садржаја тако да води рачуна о твојим поступцима пошто те држим на "нишану". И није ми јасан морал људи који нису дали малтене никакав допринос а хтели би одмах да воде уређивачку политику и сл. Или то можда само говори о њиховим правим мотивима деструктивне и провокаторске природе. Голија
    • Голија, Форт Префект је Саша Стефановић из Ниша, који је већ дуже време радио на чланцима из књижевности. Значи, није било ништа злонамерно. Ја сам га чак и замолио једном приликом да се списак књижевника помери у посебан чланак, док би се на одредници "књижевност" писало о појму књижевности, класификацији итд. Човек студира књижевност, тако да нам пуно може помоћи око књижевне теорије. --Милош Ранчић (разговор) 01:09, 29 јун 2005 (CEST)
  • Голија, променио сам ник да не би било више забуне. са Милошем сам о овоме разговарао на Тргу. тек после тога одлучио сам се на измену.

да ли си сагласан да изменимо ову страну тако што ћемо да обришемо списак писаца и периодизацију српске књижевности?

разлози за предлог:

линк књижевност са Главне стране води на категорију књижевност са њеним поткатегоријама који садржи ажурирано и прегледно све што је у овој области урађено, дакле категорија књижевност је сада тај списак свега онога што је у овој области урађено и садржи све што је чланак књижевност садржао и више преко тога.

значи сада чланак књижевност треба да буде растерећен и да буде енциклопедијска одреднициа, а не списак. списак писаца се по аутоматизму апдејтује/ажурира када се уведе нови писац и одговарајуће категорише. тако да свако ко са главне стране крене да претражује википедију и крене од линка књижевност у сваком тренутку ће имати увид у све што на википедији има из области књижевност.

видећеш, када одеш на категорију књижевност да постоји поткатегорија српска књижевност и кад одеш на ту поткатегорију она даје списак свих текстова српске књижевности. --Ford Prefekt 08:44, 29 јун 2005 (CEST)

  • Мислим зашто да се у чланак Српска књижевност улази преко категорије одн. подкатегорије ? Зар није норманије да до тог и осталих чланака постоји унутрашња веза од. повезница са чланка Књижевност као што је то иначе пракса ?

Голија

Идеја је следећа: Категорија се знатно лакше ажурира него чланак. А у оквиру категорије је могуће укључити и чланак књижевност тако што се откуца {{:књижевност}}. Класификација и остало стварно треба да имају места у засебним чланцима. Нпр. одељак српска књижевност је класификација праваца, док су светска и дубровачка попис писаца... Поента је да нам се сада појавио Саша (тј. Форд) који студира књижевност и који може да уради ваљану класификацију свега из области књижевности. Сумњам да ће пропустити било шта, а ако и пропусти, не мислим да ће се имало љутити ако му се скрене пажња да је негде погрешио. Без сумње је твој (Голијин) допринос изузетно значајан кад су писци у питању, али мислим да је врло добро да нам Саша стручно обради теоријске појмове. --Милош Ранчић (разговор) 18:19, 29 јун 2005 (CEST)

  • да ли сада имамо твоју сагласнот за измену?

--Ford Prefekt 08:53, 30 јун 2005 (CEST)

    • Добро, добро...ајде да те видимо онда на делу иако још увек сматрам да је мој распоред сасвим у реду (и ја сам користио научну литературу). Моја сагласност не подразумева одрицање мог права на критику и интервенцију у случају ев. скретања са курса итд. Строго води рачуна да не нестане који чланак или део садржаја... И као што рекох већ раније: користи одредницу "народни препород". Голија