Разговор:Маланкарска оријентално-православна црква

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Први поднаслов[уреди извор]

На Википедији је већ устаљена пракса да се Древно-источне хришћанске цркве називају Православним црквама, што нема везе са стварним стањем ствари, односно не одговара истини. Због тога се поједини читаоци могу довести у очигледну заблуду (лутање).

Проблем настаје најчешће из разлога што се текстови ове врсте преводе на српски језик са неког од западноевропских језика, чији говорници (писци) немају јасна сазнања о источном хришћанству. Будући и сами отпали од Истине пребивају у заблуди и не умеју писати о Истини.

Истине ради - према учењу православних отаца - Древно-источне цркве су настале тако што су поједини епископи Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве проповиједајући нову науку, противну дотадашњем учењу, изобличени на неком од седам Светих васељенских сабора остали и даље у непослушности мајци Цркви од ње као такви одлуком светих отаца одлучени (до покајања).

Сваки од Васељенских сабора сазиван је ради разобличавања неке јереси. Први Сабор је сазван у Никеји 325. године због аријанске јереси. Четврти је сазван у Халкедону 451. године због монофизитске јереси. Управо овај Сабор и ова година су кључни за настанак монофизитских заједница које себе називају православним црквама. Истина је да су ове оне до тог времена биле православне, али је исто тако истина да оне то сада више нијесу.

Израз „дохалкедонске православне цркве” је неодговарајући. Осим тога он читаоце који не познају довољно добро ову ову теме заводи на погрешан пут и доводи у заблуду, што свакако није сврха било какве и било које енциклопедије.

Дакле, православни хришћани за ове монофизитске хришћанске заједнице имају назив „Дохалкедонске цркве”, јер оне до тада и јесу биле у јединству са Црквом и њен дио. За православне они од 451. до данас пребивају у монофизитској јереси, а као јеретици не могу бити Црква, већ само „црква”.

Монофизити су:

  • „Јерменска Апостолска Црква”,
  • „Коптска Православна Александријска Патријаршија”,
  • „Етипска Православна Тевахедо Црква”,
  • „Маланкара Православна Сиријска Црква (Индијска Православна Црква)” и
  • „Сиријска Православна Петријаршија Антиохијска и цијелог Истока”


Ако нам је до Истине стало, онда је се морамо и држати. Православно предања (наука) су чувари те Истине.
Христољуб 2 (разговор) 20:48, 15. децембар 2015. (CET)[одговори]