Разговор:Михаило Храбри/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Добар чланак

Чланак је изабран у категорију добрих чланака 4. децембра 2010. --Новак (разговор) 23:01, 4. децембар 2010. (CET)[одговори]

Коментари

 Коментар:

До времена Матеjа Басараба једноставно није постојао концепт нечег "румунског". С почетком католичке пропаганде и изградњом католичких цркава по тзв. Житвански мир започиње латинизација Влаха, који су у то време били једноставно друштвена група - пастири.

Српска историографија још није на задовољавајући начин објаснила живот, дела и, пре свега, мотиве за оно што се догодило грофу Ђорђу Бранковићу. А ово последње има сасвим разумно и логично објашњење у контексту "стварања румунског народа" у Трансилванији у 17.-18. веку.

Михај, његова супруга и читаво двориште имали су древни бугарски језик пун србизма као њихов језик. [1][2] 85.11.171.206 (разговор) 10:13, 3. октобар 2019. (CEST)[одговори]

Чланак је супер, мој одговор на коментар::::: Пре времена Матеја Басарабе је постојао концепт Румунског. Тај концепт се гради на остацима легија и земљорадника римско-арапског порекла, као и досељеницима из Румелије. Нису бугари ишли у африку по арапе да би нападали Византију и чак нас Србе, већ су их регрутовали у старој РУмунији, отавде напали Влашку и остале... Значи Влашка и Молдавија су касније романизоване од њих уз директну иницијативу и подршку од Француске, чему се Русија противила која и данас држи део МОлдавије практично под своје. Власи нису били пастири, као што саксонци нису били само рудари, то је нека карактеристика групе из народа у јендом моменту историје, код неких списа који су сачувани.

Латинизација? Французи прихватају латински као званични тек у 17 век, до тада су имали германски језик практично од Скандинаваца што је остао уз галски. Модерни француски језик је латински. Али латинизација је захватила делове земеље пре тога.... Ова наша Латинизација влаха и Француске и Италије чак, је настала током Латинске јереси, када су пролатини основали своју свету столицу и одпочели латинизацију балкана и других делова европе... То је био концепт другачији од римокатоличке традиције... Створио је оно што Турци касније називају Румелија на балкан. Прави Папа је тада био у Француској где се склонио под притиском француског краља. Тада имамо сукоб двоје папа који не признају један другог, са тиме да је овај из латинске јереси у Риму. Е тада Душан Силни у законику који доноси осуђује латинску јерес и стаје на страну правог Папе. Православни цариград оптужују Душана да ће покатоличит Србе, што се није десило директно, већ индиректно код дела Срба. Иако то доводи до велике војне помоћи из француске у виду добрих француских мачева и других ковачких оружја којих су данас пуни српски музеју. Значи иако имамо помоћ, губимо моћ на балкану, па након Лазаревића и Бранковића доминацију у Зету преузимају Црнојевића који воде порекло од ДУкађина пребеглог темплара и постају део РУмелије у Османском царству, Црнојевићи чак са Млецима убијају преко 30 виђенијих срба из Будве и уништавају Манастир и седише Зетске МИтрополије, отимају метох у Зети и прелазе на римокатоличку веру... Територијално гледнао, део влашке постаје Бугарска данас, други део Турска. Током Душана СИлног, он чак мора Дубровнику где су Срби већина под латинском јереси тада из Рима, да препусти тј. прода Пељешац, Хвар, Корчулу... Такође препушта део херцеговине и Србија практично остаје без излаза на море. Римокатолици после смрти Душана СИлног, поврате јединство и Паппа из француске победи другог Папу који је центар моћи имао на Балкану и Италији, држе титулу бискупа као примаса Српског на јадрану за све словене. Са тим да Србима Православцима, пруже уточиште на западу код Срба римокатолика. Све док на западу Балкана, Моровласи нису досељени у својим сеобама из Анадолије, Бугарске и Грчке. Е то покреће покрштавања, пролатинску политику и сукоб који иде дотле да МОровласи у 16 и 17 век, из Далмације упадају у Угарске поседе да нападају Србе и Хрвате где чак Џорџ Боров у књизи Библија у Шпанији, па и Папска држава бележе ханибализам над грађанима Угарске. Суштински цела економија им се сводила на сточарство, пљачкање Срба и Хрвата и војно најамништво. Велика историјска тема свакако! Француска се ту одрекла савезништва са Србијом, након што се полатинила почела је латинизацију да подржава на балкан!

Влах? тај термин није баш јасан. Неки кажу да се везује за белце који живе у заједници са Моровласима илити Блакуменима-Влахуменима како их бележе Руси и Викинзи пре наших писаца. Други то везују за Римске слуге, легионаре и грађане који су остали на балкан после пада Рима. Свеједно дал хеленски или латински део Рима, Моровласи су тамнопути, вероватно због арапског порекла. Значи Грци су на фрескама, керамици, пластици, статуама, мозаицима... подједнако као и римљани приказали прве Моровлахе у свом царству, као радничку класу, војну класу, па онда и повлашћену класу са грађанским правом након неких војних кампања или рођења у мешовитом браку. Власи данас имају већином Српско-словенски хаплотип по овим неким сиромашним истраживањима која су објављена. Такође велика историјска тема за истраживање. Суштински не можемо Влахе ставит да су сви 100% срби, нити 100% пастири, као што не можемо ни латинизацију да ставимо у период након ослобођења од османлија, јер то је предосманлијско питање које су чак неки византијски владари покушавали да издејствују.

79.140.150.106 (разговор) 07:08, 12. август 2020. (CEST)[одговори]