Разговор:Муртеница/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Први поднаслов

195.250.98.18 00:08, 27 септембар 2005 (CEST) Поздрав од Петронија Шуљагића - трећег под овим истим именом и презименом. Отац ми је рођен на обронку истоимене шуме. Име Муртеница, везује се за Влахе којима је овај крај био насељен у ранијој историји и који су јој и дали име. На српском би оно требало да значи Смртуша, Шума Смрти и сл. У сваком случају није много лепо име. Влашко порекло имају још Рзав (Црвена Река), Мачкат (асоцира на некакву влагу), Чигота... Остало сам заборавио. Према професорки Ранки Кујић, ова имена су келтског порекла. Елем, постоји међу тамошњим живљем (којег је све мање нажалост) прича како су у том крају некада живели Грци, " ...али је ондај на Спасовдан ударио снијег, па су заболи рало у земљу, оставили га забоденог и отселили се у Грчку." Постоје и тзв. грчка гробља, која Златиборци заобилазе и нерадо причају о њима. Претпостављам да се ради о извесном сујеверју подупртом пијететом према умрлима. Пре три године у Грчкој сам гледао њихове Влахе (Цинцаре) како играју, а онда су у једном моменту окренули и ужичко коло. Питам кореографкињу откуд српско коло, кад она поче да ме убеђује да је то њихово коло. Још један поздрав од великог љубитеља Муртенице.


По неким историчарима ова имена су илирског поријекла. Види чланак Историја Златибора и Златибор у праисторији, тамо имаш ту тезу о томе каку су стари становници Златибора отишли у топлије крајеве због снијега. Не би било лоше да се пријавиш и допринесеш чланцима. Види и чланак о својој породици: Шуљагићи-Шишаковићи, и види ако можеш нешто да додаш. Поздрав,--Ђорђе Д. Божовић 20:57, 29 септембар 2005 (CEST)

Коментар чланка

Murtenica nije planina nego je najveci masiv planine Zlatibor

Коментар чланка

Литература

Срета А Поповић „на мирисном Златибору“, издато (1908); Београд: Љубиша Р. Ђенић: „Златиборски летопис“ Снежана Ђенић-Ајданић: „Златибор из старог албума“ Милисав Р. Ђенић: „Златибор“, 1970. Милисав Р. Ђенић: „Златибор у прошлости“, 1983.