Разговор:Несаница/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Ко пати од инсомније

Хтио бих да нагласим да особе које пате (да не кажем обољели) од инсомније нису инсомничари већ инсоманици. Милан Тешовић 04:40, 3 Апр 2005 (CEST)


Инсомнија није исто што и несаница. Ако сам спавао 12 сати прошлу ноћ или ако сам попио 5 кафа имаћу несаницу, али инсомнија је поремећај. Милан Тешовић 02:40, 17 апр 2005 (CEST)

Инсомниоја је латински назив за народни израз несаница. Латински, поенглежен, па посрбљен обичним корисницима не значи ништа.

Појава коју ти описујеш један је од облика не патолошке несанице, или тачније речено, теби се само не спава. (Успут, заблуда је да кафа расањује, то важи само у првих 15 минута и не зависи од колицине попијене кафе, нада неке кафе могу да расане и на 20-25 минута. Подигну притисак. Појава може бити и опасна код људи са нестабилним притиском....) нина

Па шта ради када подиже притисак: Па не може да ти се спава када ти је притисак 150/100. Ја имам низак притисак па зато спавам 10 сати сваки дан. Инсомнију често добијају људи који доста путују кроз временске зоне. До ове појаве не долази због другог времена спавања, већ због често (свакодневног) мјењања биоритма. Један дан си у граду у којем сунце залази у 10h по гриничу, а сутра у 14h. Овакав поремеђај биоритма може довести до ИНСОМНИЈЕ. Милан Тешовић 02:55, 17 апр 2005 (CEST)

У твојим годинама је добро да спаваш што више, то је благотворно. Са мојим притиском 95/55 сапавам око 4.5 сата што ми је довољно, али могу да спавам и 16 кад ми се хоће. То није ствар притиска,ѕа остало си у праву. Несаница је пратилац промене временских ѕона, и није болест већ синдром - показатељ за одступање од просека. нина