Пређи на садржај

Разговор:Параглајдинг/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Први поднаслов

Не каже једрење падобраном већ параглајдинг. Јеси ли кад чуо да неко на телевизији каже - једрење падобраном? --Милант 20:32, 27 Мар 2005 (CEST)

Падобран је средство за одбрану од падања великом брзином. Зато је име састављено од ПАДАТИ и БРАНИТИ. Да би падобран заузимао мање места, прави се од меког материјала, текстила или синтетичке фолије. Првобитна намена падобрана је била, да летачима обезбеди мању брзину пада. Временом је купола усавршавана и примењивани су нови материјали, па се облик куполе мењао. Сигурносни падобрани су због приоритета, да заузимају што мање места, остали округлог облика. Додата је рупа у средини за усмеравање тока ваздуха, повећање носивости и стабилизацију падања. Управљиви падобрани се крећу у једну страну и због повећања крутисти двослојне крпе. Израђени су од два слоја (комора) између којих се сабија ваздух при кретању. Тако је постало могуће клизање, једрење падобраном и падање даље од вертикалне пројекције. Додавањем командних канапа (команди), који спајају излазне ивице, ја постало могуће контролисати и управљати путањом слетања, радити акробације и опстајати на успонским струјањима, ако су већа од финесе падобрана. Једрење падобраном у успонском стујању ветра одбијеног о неку препреку, или на стубу топлог ваздуха је вештина, која омогућава прелетање великих растојања. Једрење једрећим падобраном је још већи доживљај од једрења једрилицом, јер падобранац није у затвореној кабини. Једно ратоборно острвско племе, назива једрећи падобран "параглајдер". И ако имају примитиван језик и не разумеју се међусобно, шта говоре и како да то напишу, успели су да тај примитиван "тхе" језик наметну својим робовима, колонијама и онима, који чекају у ред, да постану робови. Срећом по Србе, имали су Вука Караџића и давно усавршили свој језик и писмо. Зато у свом језику имају јасно име за падобран и нема разлога за прихватање туђих речи. Наравно, има увек подгузних мува и бескичмењака, које није срамота пред гробовима предака, да се кревеље на Саксонском језику.

Зоран Маринковић — Претходни непотписани коментар оставио је корисник 79.175.116.90 (разговордоприноси) | 16:55, 28. фебруар 2010.‎