Разговор:Светозар Прибићевић/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Први поднаслов

Čiji je tko čovjek računa se po državi, a ne narodu. On je rođen u Hrvatskoj, po svim je klasifikacijama hrvatski političar srpske narodnosti.

--Jolo Buki Original 09:19, 7. јул 2007. (CEST)[одговори]

То је бесмислено. Хрватска није била самостална држава, није било хрватског држављанства. Човек је рођен у Костајници у Војној граници, пре присаједињења тог дела територије Хрватској у оквиру Хабзбуршке монархије 1881. Он је имао аустро-угарско држављанство, па је према томе био аустро-угарски политичар, односно пошто је Хрватска била део Мађарске, мађарски политичар.

Светозар Прибићевић је српски политичар, који је заступао српске интересе у Аустро-Угарској у Мађарској чији део је била Хрватска. А у Аустро-Угарској је био до 1918, а потом је политичар у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, па Краљевини Југославији, а умро у емиграцији.

Дакле српски политичар, а остале ствари се могу прецизирати.

Врло занимљив обрт се догодио када је Ласло Варга ставио Прибићевића међу мађарске политичаре. Да немам утисак да је Варга администатор, било би забавно оставити ово. Онда нека у мађарске политичаре стави Анту Старчевића, Јелачића и све Хрвате. Дакле, то је Варга неисправно. Онда Каса иде у српске политичаре, по истом принципу. Неприхватљиво је правити хаос у Википедији.

— Претходни непотписани коментар оставио је корисник 94.189.255.38 (разговордоприноси) | 20:25, 11. април 2009


Rođen je u Kraljevini Hrvatskoj. Svaki je dio vojne krajine pripadao nekoj zemlji carstva. Taj se dio vojne krajine zvao Hrvatska vojna krajina ili Banska vojna krajina (Banija) jer je bila pod vlašću hrvatskog bana. Za razliku od Slavonske vojne krajine, koja je prije hrvatsko-ugarske nagodbe pripadala Kraljevini Slavoniji. Veći dio političkog života bio je jugoslavenski unitarist, jedno vrijeme čak i velikosrbin, ali je zadnjih devet godina bio izraziti federalist. Zalagao se i za posebnost Srba Prečana. I puno su mu bliži bili hrvatski prvaci nego srbijanski. Uostalom stradao je zajedno s njima. Hrvatski su prvaci dijelom ubijeni, dijelom pozatvarani, a on je sjedio kraj Radića kad je ovaj pogođen. Zatim je zatvoren pa na kraju protjeran iz zemlje. 89.164.58.94 (разговор) 00:51, 28. фебруар 2015. (CET)[одговори]