Пређи на садржај

Разговор:Стара Пазова/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Тврдње и референце

Поводом малопређашњег враћања измјена анонимног корисника: У двије реченице које су враћене је изнешено 5-6 тврдњи које нису тривијалне (општепознате) које уз то нису поткријепњене референцама. --Kaster 12:56, 25. фебруар 2007. (CET)[одговори]

Славе и обичаји

Поливачке-облиевачки (словен. polivačke-oblievačky) је стари обичај који се негује од давнина код народа словенског порекла у средњој Европи.

У Старој Пазови живе Словаци који су дошли из средње Европе и тако са собом донели и овај прастари обичај. Слави се после Католичког Ускрса.

Данашњи приступ обичају

Увече, скупи се група младића и спреми се трактор са приколицом или камион. Стави се буре на приколицу и напуни се водом. Зову се музичари и певачи и креће вожња. Певају се песме о вину и љубави а грла се заливају пивом или вином. Слава не може да прође без виолине, хармонике, гитаре или бас прима. Иде се од куће до куће, али само до те куће где се налази млада невина девојка. Домаћин их дочекује и тера кћерку из куће а момци јој главу поливају водом зато да би јој глава увек остала чиста. Домаћин их затим уводи у кућу и нуди их вином, кифлама или другим домаћим специјалитетима, али пре него што их понуди захтева да му мумци одпевају макар једну песму. Док они певају млада девојка их служи. После весеља девојка сваком даје по једно јаје и испраћа их. Онда момци иду до друге куће и тако то све траје до раних јутарњих сати следећег дана.