Пређи на садржај

Разговор:Устав СР Хрватске 1990./Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Садржај чланка

Овај чланак захтева поуздане рецензиране изворе како би се тема чланка представила квалитетно и објективно. Препорука је да то буду извори доступни на сајту GoogleBooks. Погледајте Википедија:Навођење извора--Autobot (разговор) 07:48, 17. октобар 2013. (CEST)[одговори]

Neke primjedbe

Ovo bi trebala biti enciklopedija, a ne šovinistička propaganda.

Zašto tupite s endehaziranjem Hrvatske 1990. i masovnim povratkom ustaša? Samo ih se nekoliko vratilo i nijedan od njih nije optužen za ratni zločin. Nakon 45 godina nije ih više ni bilo puno živih. Zato je bezvezbo njihovo spominjenje. Ustaše su 41. na vlast doveli njemački okupatori, dok je 91. narod u Hrvatskoj prvi put u povijesti izabrao vlast demokratski. Znači, ta je vlast legitimnija nego bilo koja prije nje. Zato je nebulozna svaka njena usporedba s endehazijom. Dalje, i sami velite da su Srbi činili većinu u policiji. Osim u policiji oni su bili prezastupljeni i u ostalim strukturama vlasti, kao i u partiji. Normalno je bilo da se nakon uspostave demokracije ta nepravda ispravi. Osim Srba, masovno su se s vlasti i položaja micali i nesrbi komunisti. Ne bi bilo normalno da se to sve nije radilo. Kakvo bi to bilo obaranje komunizma da su svi stari ostali na položajima. Naravno, mnogi su se uspjeli prešaltati. Osim ovoga, zbog ekonmske krize i mnogi su obični građani ostajali bez posla. I ja sam bio jedan od njih. Nakon rušenja berlinskog zida, propasti komunizma u istočnoj Evropi, normalno je bilo što smo i mi u Hrvatskoj ukinuli petokraku i umjesto nje uveli povijesni hrvatski grb. Druga je stvar što ste vi Srbi zaostajali žaleći za komunizmom. Ali ste kasnije i vi odbacili tu petokraku. Ne znam kako vam takvi prigovori danas ne zvuče smiješno, jer petokraku valjda još ima samo Sjeverna Koreja. Dalje, posljedica ne može nastupiti prije uzroka. Srbi su digli balvan revoluciju prije izglasavanja Božićnog ustava pa on nije mogao biti njen uzrok. Znači da je uzrok u nečemu sasvim drugom. Osim toga, stalno vučete tu floskulu da su Srbi izbačeni iz ustava. Ostali su i novom ustavu, ali su uz njih spomenuti još neki narodi (narodniosti. A glede konstitutivnosti, taj se pojam nikad nije spominjao u nijednom ustavu. Najbliži njemu bio je pojam Hrvatske kao nacionalne države, ali se on primjenjivao samo na hrvatski narod, i prije i poslije tobožnjeg izbacivanja Srba iz ustava. Znači, ništa se bitno nije bilo promijenilo. Srbi nisu imali nikakvog razloga za ustanak.

Neenciklopedijski sadržaj

Članak o Ustavu Republike Hrvatske je čista farsa i sliči na sve, samo ne na članak koji odgovara naslovu. Prepun je laži i neistina. Primjerice, ovaj dio "...Већ крајем јула, 25.7.1990. хрватски Сабор доноси одлуку по коме шаховница постаје симбол СР Хрватске..." je u potpunosti nebulozan, dapače, bizaran. I do tog datuma je šahovnica bila simbol SR Hrvatske, što izričito stoji još u Ustavu Narodne Republike Hrvatske iz 1947. godine, koji glasi:

ČLAN 4.

Državni grb Narodne Republike Hrvatske je polje okruženo s dva snopa žitnog klasja zlatne boje. U dnu polja je željezni nakovanj, nad kojim se blago talasa morska pučina. Iz morske pučine uzdiže se historijski hrvatski grb, iznad koga izlazi sunce.

Snopovi žitnog klasja dolje se sastavljaju i isprepleću, a u svom sastavu opleću postolje nakovnja. Između vrhova klasja je zlatom obrubljena crvena petokraka zvijezda, kojoj su donji kraci usmjereni u polje grba.

Također, potpuna je neistina da su Srbi izabačeni iz Ustava. To je mantra, koja se uporno ponavlja, a nema nikakvog uporišta u stvarnosti. Ovaj dio rečenice "Срби у Хрватској су овим Божићним Уставом практично обесправљени будући да им нису била гарантована ни основна мањинска права..." je također besmislen, jer nema nikakvo uporište u tekstu Ustava i zakonima Republike Hrvatske, već jednostavno predstavlja običan propagandno-politički pamflet. U Ustavu Republike Hrvatske (1990.) jasno piše:

...Republika Hrvatska ustanovljuje se kao nacionalna država hrvatskoga naroda i država pripadnika nacionalnih manjina: Srba, Čeha, Slovaka, Talijana, Mađara, Židova, Nijemaca, Austrijanaca, Ukrajinaca, Rusina, Bošnjaka, Slovenaca, Crnogoraca, Makedonaca, Rusa, Bugara, Poljaka, Roma, Rumunja, Turaka, Vlaha, Albanaca i drugih, koji su njezini državljani, kojima se jamči ravnopravnost s građanima hrvatske narodnosti i ostvarivanje nacionalnih prava u skladu s demokratskim normama OUN-a i zemalja slobodnoga svijeta.

Tekst ovog članka je u potpunosti neprihvatljiv što se tiče enciklopedijskih standarda, jer obiluje lažnim i izmišljenim konstruktima i otvorenim lažima, stoga bi ga trebalo promijeniti da bude u skladu s činjenicama. Walter9 (разговор) 18:06, 5. мај 2020. (CEST)[одговори]