Пређи на садржај

Разговор:Црква Снежне Госпе на Текијама/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Crkva Gospe Snježne na Tekijama u Petrovaradinu nikada nije imala pravoslavni i protestantski oltar. U pitanju su bili oltari posvećeni Sv. Josipu i Sv. Ani. Naime, Male tekije se održavaju 25. i 26 jula, a velike 4. i 5. avgusta. Nekada su u istoj crkvi služili misu više svećenika - svaki ispred jednog od oltara.

--Dmitar Zvonimir (разговор) 17:23, 12. јануар 2012. (CET)[одговори]

Наведи изворе за све тврдње. --БаШ-ЧелиК (разговор) 17:24, 12. јануар 2012. (CET)[одговори]

Овде пише:

http://www.novisad.rs/tsrkva-na-teki-ama --БаШ-ЧелиК (разговор) 17:39, 12. јануар 2012. (CET)[одговори]

Literatura i izvori

Marko Kljajić: "Sveti Juraj u Petrovaradinu", Petrovaradin, 2004

Ima jedan dio koji se bavi Tekijama i crkvom na tekijama, a koja je usko vezana za Crkvu Sv. Jurja u Petrovaradinu.

Za više informacija obratite se svećenicima crkve Sv. Roka u Petrovaradinu (Novi Majur), Uzvišenja sv. Križa (Stari Majur) i u samostan i crkvu Sv. Jurja u Petrovaradinu.

Postoji detaljna povijest crkve Gospe Snježne na Tekijama, o svim njenim dogradnjama i renoviranjima. I sam sam bio u toj crkvi često, a i na Velikim Tekijama 5. VIII.. do 2004. godine. Povijest te crkve držim u malom prstu.

Na jednom zidu unutar crkve Gospe Snježne na Tekijama u Petrovaradinu se nalaze reljefi sa starih tirolskih oltara koji su bili posvećeni Sv. Josipu i Sv. Ani. Kip Bezgrešnog Začeća Marijina se nalazi danas na modernom oltaru (nekada je bio u tirolskom stilu)

U knjizi "Sveti Juraj u Petrovaradinu" nalazi se i crno-bijela fotografija unutrašnjosti te crkve sa tirolskim oltarima.

Za protestante - svakako priupitajte nekog od njihovih svećenika (ima ih u Novom Sadu) pa ćete vidjeti da ne štuju posebno Majku Božju kao rimokatolici. Krst iznad polumjeseca je znak pobjede kršćana nad muslimanima 5. VIII. 1716. Svakog prvog petka u mjesecu, zvona crkve sv. Roka u 11. sati zvone u znak te pobjede kršćana nad Turcima.

--Dmitar Zvonimir (разговор) 18:05, 12. јануар 2012. (CET)[одговори]

Усташе

Нашао сам ово о цркви:

Вратити првобитни изглед цркви


Овде је извор: http://stari.dnevnik.rs/node/5648 --БаШ-ЧелиК (разговор) 18:56, 12. јануар 2012. (CET)[одговори]

---

Јављам се јер сам ја ставио налепницу без извора, пошто је нови корисник изменио део текста без образложења. Напомињем да ни пре тога није постојао никакав извор. После тога нови корисник је додао неку литературу (шта пише у њој незнам јер овако није проверљива, али је извор), значи није обрисао референциран текст. После је БЧ нашао извор у којем стоји нешто друго (тог извора није било у тексту) а који потврђује оно што је било у основном тексту (да је то прва хришћанска екуменска црква). Мало касније налази још један свежији извор који каже нешто треће. Усташе су у току рата уништиле два олтара и више нема могућности да све три конфесије обављају службу. Значи да је оно што је навео „спорни“ корисник у односу на даншње стање тачно. У текст теба вратити обисани део са додатком дела о уништењу (не уместо садашњег текста него у посебно одломаку), да се зна како је било некад а зашто сада није тако и навести друга два извора, јер је то историја и треба да стоји у тексту.--Drazetad (разговор) 23:56, 12. јануар 2012. (CET)[одговори]

Овде имаш дио о три олатара: православном, протестантском и католичком: http://www.novisad.rs/tsrkva-na-teki-ama , тако да можеш да унесеш референцу. А за усташе и уклањање православног и протестантског олтара, референца ти је овде: http://stari.dnevnik.rs/node/5648 --БаШ-ЧелиК (разговор) 00:01, 13. јануар 2012. (CET)[одговори]

Назив?

А зашто је ово снежна Госпа, а не Снежна Госпа? Ово је име свеца, а не опис каква је светитељка била. --Жељко Тодоровић (разговор) 00:04, 13. јануар 2012. (CET) с. р.[одговори]