Разговор о Википедији:Википедијино такмичење о знаменитим женама

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Prevođenje članaka o ženama[уреди извор]

Mislim da imamo problem kod prevođenja članaka o ženama, pa bi o tome trebalo razmisliti i uvesti neka osnovna pravila:

  • Automatski prevod morao bi se proveriti makar do nivoa do kog se u članku neće pojavljivati rečenice u kojima se o ženi piše u muškom rodu (neprihvatljivo u jednoj akcii koja bi trebalo da pruži podršku ženama).
  • Generalni problem je transkribovanje imena. Guglov zvučni prevodilac može biti od pomoći
  • Osim transkripcije, kod prevođenja članaka o stranim ženskim osobama treba voditi računa i o padežima, posebno kada je o prezimenima reč. Neprirodno je i nije u duhu našeg jezika reći "Dvorkin je bila" ili "Stivens je bila". Taj problem je bio jako vidljiv na takmičenju 2023. Odbor za standardizaciju srpskog jezika dao je vrlo jasne smernice po ovom pitanju:
  1. Уколико имају гласовно-граматичке одлике наших презимена (са сугласником на крају), презимена страног порекла мењају се као и наша, тј. ако се уз презиме употреби и (деклинабилно) име, титула и сл., ПЖО (презиме женске особе) се не мења: нпр. од Мартине Хингис, са Агатом Кристи и сл., а ако се презиме употреби самостално (без личног имена и сл.), оно се може обликовати наставком -ова/-ева и мењати по узору на наша презимена на -а, као: Дел Понте+ов-а, Артман+ов-а , (о) Хингис+ов-ој, (с) Мануел+ов-ом, (од) Селеш+ов-е, итд. (нпр. са Карлом Дел Понте или са Делпонтеовом)
  2. . Ако су пак презимена за наш језик “неподобна”, необична, недовољно распрострањена и сл., такође је боље употребљавати их заједно с личним именом или с каквим детерминативом, него самостално.
Detaljnija uputstva možete naći u smernicama ОДБОРA ЗА СТАНДАРДИЗАЦИЈУ СРПСКОГ ЈЕЗИКА na Projektu Rastko. Ovo bi trebalo uvrstiti među neka pravila i smernice u pisanju članaka. Ipak treba da negujemo lepotu ovog našeg jezika, pogotovo što se bavimo ovako javnim radom. To povlači svojevrsnu odgovornost, složićete se :)

BuhaM (разговор) 11:54, 20. јануар 2024. (CET)[одговори]

Ја сам имао намјеру да у скоријем периоду покренем расправу за допуну правила о такмичењима, гдје бих предложио да чланци који су написати помоћу аутоматског преводиоца не буду рачунати. Што се другог дијела тиче, треба избјегавати превише помињања једног истог имена. Ако је чланак о Андреи Дворкин коју си поменула, не треба на сваком кораку писати Дворкин(ова), већ писати она је постигла то и то, године 2024. добила је ту и ту награду и слично, без понављања презимена често. -- Vux33 (разговор) 19:18, 20. јануар 2024. (CET)[одговори]