Пређи на садржај

Разговор о категорији:Главни градови/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Може ли ми ко објаснити по којој се класификацији овде наводе главни градови. Како је Бањалука део ове класификације осим ако се ставља као главни град Републике Српске. По тој логици би требало ставити и главни град Војводине, Косова или већ свих Немачких покрајина. Мислим да би се ово требало разјаснити или се чисто држати при категоризацији о главним градовима држава. У противном имаћемо велику збрку око тога шта су главни градови. --Дрина 19:58, 26 Јан 2005 (CET)

Зашто се толико буниш за Бања Луку, а ниси ни поменуо Боцен, који је главни град Јужног Тирола (који за сада има мање државности него Република Српска), а на списку је. Много је већи проблем ако се неки град не уврсти у ову категорију него ако се уврсти неки који не треба да се уврсти. Притом се не слажем да Бања Луке не треба да се уврсти - Република Српска је један од ентитета БиХ са својом војском, полицијом.. Не знам колико си упознат са тамошњом ситуацијом, али Република Српска и Муслиманско-хрватска Федерација нису да се тако изразим баш два најблискија ентитета. --Обрадовић Горан (разговор) 23:56, 26 Јан 2005 (CET)

Добро сам упознат са ситациом али ја неговорим специфично о Бањалуци или Боцену већ желим да разјасним по којем критерију се овде наводе главни градови. Дугорочно гледајући чланак ће постати неупотребљив кад се почну наводити главни градови провинција чије значење није категорички једнако са значењем главних градова као званичних предстолница држава. Упитај се како ће то изгледати кад се Београд и Приштина наведу у овом чланку као главни градови. Добије се утисак да главни град државе и провинције (ентитета, покрајина и чега већ хоћеш) има исто значење.--Дрина 00:10, 27 Јан 2005 (CET)

Слажем се да треба да се направи неки критеријум око тога које одреднице да се постављају на ову категорију, али то још није горуће питање, јер нема толико одредница. Могли би рецимо да ставимо субкатегорије по државама - провинцијама, или чему год ти воља.

А на крају крајева, ово јесте српска Википедија, и јасно је да Бања Лука за српско говорно подручје има већи значај од рецимо главног града области Пенџаб у Индији. То ти је еквивалент ономе шта се у праву зове разумна сумња ;) --Обрадовић Горан (разговор) 00:17, 27 Јан 2005 (CET)