Разговор о категорији:Музичари из Републике Српске/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Декатегорисати већину

Република Српска постоји од 1992. тако да било ко рођен пре 1992. а ко није живео или не живи од 1992. у Републици Српској не припада овој категорији (многи су на пример рођени у СР БиХ, када РС није постојала, па се преселили у Србију пре 1992).

Стога све осим Илије Бегића, Гоци бенда, Ди-џеј Крмка, Романе Панић, Немање Савића, Клинца, Душана и Марије Шестић и Џенане Шехановић треба декатегорисати из ове категорије јер то нису тренутно нити су икада могли бити музичари из Републике Српске.

Александра Матрикс на пример кад буде имала чланак треба да буде у овој категорији јер је и почела каријеру у РС и почела је да живи ту по њеном настанку, али Халид Бешлић или Френки немају никакве везе са РС и бесмислено је да су у овој категорији (као и Срби који су отишли у Србију или ФБиХ пре 1992: Баја, Бојанић, Миле, Лоша, Митар, Индира, Марта и др.).

--5.43.82.5 (разговор) 23:47, 2. април 2020. (CEST)[одговори]

Уконио сам ове наведене, али шеф MareBG враћа по аутоматици. Па видите докле, а има још за уклонити... --5.43.82.5 (разговор) 00:04, 3. април 2020. (CEST)[одговори]
Данас је то Република Српска уједно и БиХ, тако да је скроз у реду ставити музичари Републике Српске и бх музичари. Ако наставиш да вандалишеш чланке идеш на хлађење. --MareBG (разговор) 00:04, 3. април 2020. (CEST)[одговори]
Ако је неко рођен у неком месту које је према расподели припало РС, формално бирократски јесте из тог места. Пошто немамо ингеренције да меримо ко је са чим сагласан и шта мисли, требало би поштовати стање ствари на терену. За остало треба консултовати Дејтонски споразум, те оне који су га иницирали и потписали. --Lotom (разговор) 00:59, 3. април 2020. (CEST)[одговори]
За Тита је онда Твртко био владар из СФРЈ и владар из СР БиХ јер је Твртково место рођења Бобовац код Какња припало према расподели СФРЈ!? А за Франца је Твртко био владар из Аустроугарске и из Кондоминијума БиХ... Ето каква вам је логика... Не може се за неког рођеног и умрлог у Лењинграду који је сав живот живео у Лењинграду рећи да је из Санкт Петербурга.
Ако је припало место РС, није формално бирократски неко ко је рођен у том месту сам он постао као такав из РС (временски није могуће) него је тај и даље из места (града, села, засеока) где је рођен (сам кажеш да је формално и бирократски из тог места, ниси рекао да је из новоформираног политичког субјекта којем је место припало). Не требају ти ингеренције и околишање него здрав разум и логика. Дејтон нема никакве везе са општим принципом свакодневног проглашавања држава и политичких субјеката тј. чињеницом да се не приписује припадност субјекту ако он нема реалне везе са њим у временском оквиру када је припадао том субјекту док је субјекат постојао.
Што немаш образа да тврдиш да је Френки музичар из Републике Српске (Френки којем је творба РС оставила црног трага у прошлости, и њега и породице)? Какве то Френки има везе са РС ако је касније нека група људи приписала место где је рођен својој управи? Таква приписивања су се дешавала кроз историју веома много пута и мора се разматрати стварна а не пристрасна лажна веза некога са неким политичким субјектом. Имате дакле логичку грешку у свом резону, вероватно свесно.
РС није уједно БиХ него су ФБиХ и РС уједно и БиХ; ко је хтео БиХ са РС, то се зна, једино с тог аспекта РС јесте (данашња) БиХ. Упркос тој народној бесједи, постоје формални и бирократски принципи како Лотом каже а ако су формални логички а бирократски папирологије с печатима, и ако Френки и Халид или Марта (која је отишла у Србију као беба са два месеца) нису никада имали документ да су пријављени у РС, зашто су онда овај други и трећа и даље у категорији музичари из Републике Српске (за првог већ објашњено)?
Разматрајте аспекте припадности по 1) само рођењу у субјекту и 2) живљењу у субјекту (доласку па живљењу); ниједна припадност се не може историјски преносити унапред или уназад по субјектима ако те припадности заиста није било (мислим само на политичке субјекте као званичне ентитете, Општине/Градове, кантоне, ентитете, државе итд., не оно на шта се иначе не удара а то су називи насељених места, засеока, села, градова којима је назив одредио народ прозвавши их тако а не мала групица од народа). --5.43.67.141 (разговор) 19:22, 3. април 2020. (CEST)[одговори]