Разговор о шаблону:Словенска митологија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Вукодлак[уреди]

Нисам у потпуности сигуран да ли он потпада под овај списак. Ако је неко сигуран да сигурно није или јесте, одлично. --Покрајац |разговор| 22:45, 30 новембар 2005 (CET)

Вукодлаци су људи који болују од ликантропије. За вријеме пуног мјесеца претварају се у вукове. Ускоро ћу написати и чланак (види: Списак тајанствених бића). Да, дио су словенских народних вјеровања. --Ђорђе Д. Божовић Face-tongue.svg (разговор) 23:00, 30 новембар 2005 (CET)
Prema dr. Slobodanu Zecevicu Vukodlaci i Vampiri u slovenskoj mitologiji su isto demonsko bice. Takodje prema dr. Danijelu Sinaniju su isto bice, ali uglavnom on spada u narodnu religiju Srba, s tim sto je Vukodlak naziv koji se najcesce koristio na prostorima koji naseljavaju Dinarski Srbi. Takodje nazivi za ovo isto mistsko bice su Tenac, Upir, Vampir, Vapir, Kodlak, Vukodlak... Mozda bi trebalo dopuniti clanak o vampiru i staviti preusmerenja sa svih ovih naziva.--Nikola Milošević (разговор) 21:52, 5. јун 2010. (CEST)

Техникалије[уреди]

Потребно је да се стави дугме уреди у шаблон.--Дамјан /разговарајмо/ 18:00, 16. децембар 2008. (CET)

Нови шаблон[уреди]

Лепо је што је овај шаблон добијо своје ново одело,али мислим да ће пук`о пребацивање шаблона са ен.њики (на којој га је,без намере да икога вређам,неко механички направио крстарећи кроз категорије) само још више повећати конфузнос` у вези са овом облашћу у главама потенцијалних читалаца.

Нпр:

Ко су те богиње Даница и Зарија и ко каже да су оне "главне",уколико је уопште могуће правити такву поделу унутар словенског пантеона,уколико је исти,у некој врсти сложеног облика,икада постојао.
Овде је Весна међу Духовима и демонима,у нашем чланку стоји да је богиња пролећа.
Симаргл је или магично биће или магична биљка,док у чланку код нас стоји да је то један од богова Источних Словена.

Нисам залазио у детаљнију причу,али мислим да је ово лош потез.Слажем се да је претходној верзији било потребно огромно освежење,али се на овај начин чини медвеђа услуга свима.Као што је медвеђа услуга протурити чланак о победници ШундоВизије са ен.њики кроз Гугл Транслејт и таквог га турити на ср.њики (графиконским рекордима),тако да сваком потенцијално читаоцу,а било их је крдо,цео чланак,а самим тим и пројекат,изгледа...Па у најмању руку смешно. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 18:19, 31. мај 2010. (CEST)

Ok. Priznajem da nazivi možda nisu 100% ispravni, ali nije u pitanju prevod nastao pomoću Google prevodioca, već sam međusobno upoređivao članke sa različitih vikipedija na slovenskim jezicima. Pošto se već dobro razumeš u tematiku, je l' možeš da ispraviš šta misliš da ne valja? Za sad ću da vratim stari šablon, a ovaj novi sam prebacio na Шаблон:Словенска митологија (радни шаблон) -- Loshmi (razgovor) 05:07, 1. јун 2010. (CEST)
Nego kad smo kod sablona vidim da se negde koristi ovaj cirilicni u kome fale junaci, pola bogova i mitskih bica, a negde se koristi latinicni, koji je opsiriniji, ali opet na njemu ima nekih jako diskutabilnih stvari od toga da li su Zora, Dodola i sl boginje, pa do toga da je Vesna medju mitskim bicima, koja je gotovo neosporno boginja (ako ne bismo ulazili u teorije pojedinih autora koji smatraju da su Sloveni bili monoteisti, kao i drugih autora koji priznaju 2-3 Slovenska božanstva). Uglavnom trebalo bi uskladiti da ova dva sablona budu isti (samo na različitim pismima) i malo ih osveziti. --Nikola Milošević (разговор) 21:56, 5. јун 2010. (CEST)

Требало би.Најбоље би било направити нов,али га нормално конципирати,а не силити у неке устаљене (класичне) митолошке облике,јер је то немогуће урадити за словенску веру и веровања.`оћеш ли ти да покушаш да направиш нешто,пошто ја никако да се наканим да урадим нешто паметно.Најбоље би било навести божанства која се јављају на свим словенским просторима,па онда навести оне који се јављају код сваког засебног дела Словена.Потом би исти концепт требало применити и на митолошка бића,па додати и неке друге теме (Велесову књигу,Збручки стуб итд итр исл).Наравно,требало би се држати озбиљних научних теза и не упуштати се у неопаганске (антиаутентичне) покушаје реконструкције словенског пантеона. (Такође,мислим да се шаблон не би мор`о убациват` у неки устаљени облик за шаблоне.Мени је увек некако...Што шареније,то веселије.) Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 23:32, 5. јун 2010. (CEST)